Удар за земеделците! Водата за напояване се увеличава с 385%

Скандално увеличение

Удар за земеделците! Водата за напояване се увеличава с 385% | StandartNews.com

С 385% е поскъпнала на някои места водата за напояване, цените за тази година са определени от държавното дружество "Напоителни системи". 2,2 лв. за кубик вода за напояване плащат производители и тава е най-скъпото за страната, алармират те по БНР.

Още през пролетта земеделци алармираха за вискоките цени,а в разгара на сезона вече трябва да плащат скъпата вода, а бещанията на държавата, че ще ги компенсира по някакъв начин, все още са само на хартия.

"Искаме водата да дойде при земята, да има създаден фонд "Мелиорации", който да се грижи и да няма заплаха за нито един производител под каквато и да е форма, и всеки производител, желаещ да произвежда плодове и зеленчуци, да има неограничен достъп до вода", заяви Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите.Друго притеснение на земеделците е свързано с това, че има закон, който предвижда наказание до 2 години лишаване от свобода и глоба от 5 до 15 хил. лв. за хора, които използват поливна вода без разрешително от МОСВ, отбеляза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай