Учен каза най-големия проблем на България

Професор каза кое мъчи особено много хората

Учен каза най-големия проблем на България | StandartNews.com

Проф. Методи Кънев направи много интересен анализ в социалната мрежа за големите проблеми на обществото пни. Ето най-важното от него.

"Обществото ни явно има сериозен проблем и това е видно от всички класации в ЕС, където сме твърдо на послединте места в положителните неща, и на първите в негативните.

Съмнявам се дали би имало даже малък ефект от това, което тук пиша. Но изпитвам нужда поне човешки да споделя тревогата си от ставащото в обществения ни живот в условията на демокрация.

1. Фундаментални по значение за демокрацията са разделението на властите; върховенството на законите; многопартийната система; мирната /чрез избори/ смяна на властта; хармонията между частните и публичните интереси; зачитането на правата на малцинството, за да не се допуска тирания на парламентарното мнозинство; бдителният граждански контрол, за да са бдителни и институциите и да гарантират сигурност, справедливост и социален мир

2. Съвременната демокрация е по същество смесена форма на управление. Тя съчетава в себе си в една или друга степен черти на други системи. И е стандарт за тяхната оценка.

• Президентът, бидейки държавен глава, конституционно наподобява монарха. Но при демокрация той е контрапункт на междупартийните конкурентни ежби. Олицетворява единството на нацията. Легитимен посредник е за омиротворяването на политическите страсти чрез диалог и за сближаване на позициите им по фундаменталните за нацията нужди.

• На мястото на някогашното висше аристократично съсловие партиите излъчват делегирано представителство на народа в органите на централната и на местната власт. А правата за граждански контрол и на протести пък сродяват демокрацията с охлокрацията.

Аристотел е установил, че /предвид противоречията индивиди -общество, свобода - равенство, права -отговорности и пр./ демокрацията се съпътства със социална нестабилност. Това прави важен въпроса за границите на нейната валидност, за да не се стига до хаос. Още повече, че демокрацията ни е в редица отношения формална, с черти и на олигархизъм, и на охлокрация*.

3. Действителният демократичен обществен ред чрез изрядните му институции възпрепятства възможността някоя от неговите заимствани черти да взема надмощие. При все това, заради едни или други асоциални амбиции /грабеж, власт и сладък живот/, става опорочаване на този ред в олигархизъм или и в охлокрация*, правещи в крайностите си неизбежна нуждата от диктатура.

4. Пречи ни дефицитът на социална и политическа култура. Обичаме партията си повече от държавата и безогледният конкурентен устрем към властта с оглед /по Ив. Хаджийски/ на „манна държавна“ ни разединява и противопоставя.

 Далеч по-привлекателна за електората е ясната визия, подкрепена от компетентни и с култура отстоявани позитивни политически решения и действия по наболели въпроси. Хората искат да ги чуят и да ги следват и именно това утвърждава една или друга политическа сила като надежден избор.

5. Копираме чужди практики и от Запада, и от Изтока. Но фундаментален за бедите ни е бързо създаденият и поддържан на тъмно “едър бизнес“, за да се имитира модернизация на икономиката ни. Този корупционен подход стана заразителен. И се появиха трудно поносими неравенства и несправедливости. А е знайно, че не може да се живее добре без истина, справедливост и доверие.

Крайно време е да освободим душите си от жажда за мъст. Трябват ни не анатемосване, а диалог, взаимно признание за „кривиците“ ни /по Левски/, разбирателство и оптимизъм. Отдавна е доказано, че дейността, опряна на знания, култура, взаимопомощ и отдаденост в условията на демокрация ражда добрите плодове. Такъв е и духът на ЕС - нашият цивилизационен избор. Не можем да го осъществим с егоизъм и слугинаж, но и чакайки външен освободител с цветя.

Достатъчно е да се хванем за ръце. С воля, ум и сърце."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай