Туристи атакуват Банско заради киномания под звездите

Туристи атакуват Банско заради киномания под звездите | StandartNews.com

Банско. Туристи от Пиринския край и София избраха курорта Банско за ваканцията си в края на тази седмица. Причината е в провеждането на третата поред "Лятна киномания под звездите", която стартира в четвъртък и приключва в събота вечерта. Събитието гарантира на зрителите три незабравими вечери с най-добрите филми от програмата на международния Банско филм фест. Прожекциите започват в 21.00 часа на централния площад. Фестивалът бе открит с прожекция на "Полет от Еверест".

"Брилянтни снимки на полет от Еверест с параплан" – това е мнението на „National Geographic Adventurers" през 2012 г. А филмът е за рекордното пътешествие, което започва от базовия лагер на Еверест и завършва на брега на Бенгалския залив. През май 2011 г. непалците Бабу Сунувар и Лхакпа Тшери Шерпа изкачват най-високия връх на Земята. От 8848 м започва 30-километровият им полет с параплан - тандем. Но с приземяването приключението не свършва. Оттам двамата поемат дълъг път пеша, с каяк и параплан чак до Индийския океан.

Лентата спечели наградата за цялостна реализация в екстремни условия на Банско филм фест през миналата година. В първата вечер публиката видя още филмите „Анапурна" и "Една крачка отвъд – истинската история на Жералдин Фаснахт".

Тази вечер ще се завъртят лентите "Чудо в бурята", "Обречен на мечтите" и "Вярвам, че мога да летя".

В събота гостите на курортния град ще видят филма от Великобритания "Аутана", а също така "Полет над Еверест". Организатори на атрактивната културна програма са общината, Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм" и читалището в Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай