Цв. Василев в дъното на руската афера

Финансирал създаването на проруска партия

Цв. Василев в дъното на руската афера | StandartNews.com

Банкерът беглец Цветан Василев, главен обвиняем по аферата на века – умишленото източване и фалита на КТБ, е участвал в престъпната група за пране на пари и финансиране на акции срещу националната сигурност на България. Това стана ясно от изявленията на главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев, направени във връзка с разследването срещу членове на ръководството на Национално движение „Русофили”. Председателят на организацията Николай Малинов вече официално е обвиняем за престъпление против републиката. Пуснат е под гаранция от 50 000 лв.

Цветан Василев е имал участие в схемата, като е предлагал контролирани от него активи да отидат в руски ръце или да се използват за финансиране на партия, която да промени геополитическата ориентация на България в посока към Русия.

Цацаров съобщи, че при разследването на престъпление против финансовата и кредитната система на България е било установено пране на пари. Меропрития на ДАНС по линия на финансовото разузнаване са показали, че част от трансферите са от лицa, ръководещи чуждестранни организации с интереси в българския обществен и политически живот.

Става дума за базираните в Русия Общество „Двуглав орел” и Руския институт за стратегически изследвания, известен у нас с бившия си председател ген. Леонид Решетников.  На него пък ДАНС наложи забрана за влизане в България за период от 10 години. Според разследващите Николай Малинов се срещал често с шефовете на двете организации, за да дава информация и да получава задачи срещу парични суми. Те били оформени през договор, сключен с контролирано от Малинов дружество, в който имало клаузи за поверителност.

Иван Гешев посочи, че при претърсванията и изземванията в имоти в Перник и Брезник вчера са били иззети компютри, мобилни телефони и документи. Сред тях е докладна записка на руски, изготвена от Малинов, като тя е посветена на необходимостта от геополитическа преориентация на България в рамките на т.нар „Проект България”. Според цитирания от зам.-главния прокурор документ усилията трябва да се насочат към дейност на неправителствени организации, създаване и поддръжка на сайтове, изграждане на авторитетен телевизионен канал или информационна агенция, поддържане на влиятелен аналитичен център и, в крайна сметка, на партия, която да стане масова електорална сила и незаобиколим фактор в рамките на парламента.

Гешев посочи, че всичко това не може да стане без икономическа основа, като, по думите му, в докладната записка е имало пасаж за „безвъзмездно прехвърляне на активи за половин млрд. евро” от обвиняемия Цветан Василев към считания за близък до Кремъл едър бизнесмен Константин Малофеев. В тази връзка е и документ, за който се твърди, че е написано на руски предложение от Василев относно продажба на предприятия, осигуряващи 9% от БВП на България.

В същото време прокуратурата разполага с данни, че през 2015 г. контролирано от Малинов дружество е получило милиони за медийни проекти от компания в Кипър, свързана с Малофеев. Според Иван Гешев има доказателства за връзката между Малофеев, Малинов и Василев, като свързващо звено е ген. Леонид Решетников.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай