Неделя,

Цв.Василев и Решетников с река от пари към Малинов

От: Стандарт -
A
A
A

Прокуратурата пусна нови доказателства по разследването за шпионаж
 
Река от пари е текла от банкера беглец Цветан Василив и руския ген. Леонид Решетников към организация "Русофили" на Николай Малинов. Това стана ясно от новите доказателства по разследването за шпионаж срещу Малинов, които прокуратурата публикува. Миналата седмица стана ясно, че той и ортаците му Цветан Василев, Решетников и руския олигарх Константин Малофеев за подготвяли план за промяна на геополитечската ориентация на България.

От обявените днес документи става ясно, че през 2013 г. "Бромак" ЕООД на Цветан Василев е дарила 31 515 евро на "Русофили" за изработване на паметен знак "Самарски кръст" в 200 екземпляра.

Договор между Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) и Националното движение "Русофили" от същата година доказва, че организацията на Малинов е получила 2,2 млн. рубли за журналистически материали, които да отразяват вътрешната и външна политика на България.

НОВИТЕ ДОКУМЕНТИ

Договор за дарение

Договор

Докладна записка

Компютърно-техническа експертиза

Споразумение

Ето какво гласи съобщението на прокуратурата:

Предвид големия обществен интерес относно хода на досъдебното производство за шпионаж,  водено срещу Николай Малинов, Специализираната прокуратура предоставя допълнителна информация по случая:

Досъдебното производство е образувано на 09.07.2019 г. по реда на чл.212, ал.1 от НПК за това, че на неустановена дата през януари 2014 г. до 03.07.2019 г., на територията на Република България, се поставя в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин, като не е извършил деяние по предходния член - престъпление по чл.105, ал.1, пр.2  от НК.

Към настоящия момент по разследването са проведени множество процесуално – следствени действия: разпитани са свидетели; извършено е претърсване, изземване и личен обиск; изготвени са две компютърно – технически експертизи; събрани са относими към предмета на доказване справки и документи.

На 10.09.2019 г. Николай Малинов е привлечен в качеството на обвиняем  за извършено престъпление по чл. 105, ал.1, пр.2 от НК. Определена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева, която е внесена от обвиняемото лице.

На 12.09.2019 г., с разрешение на наблюдаващия прокурор, Прокуратурата на Република България разгласи докладна записка на руски език, изготвена от обв.Николай Малинов, в която в качеството на председател на „Национално Движение Русофили“ в Република България е изложил вижданията си за геополитическа преориентация на България и стратегия чрез която същата да бъде постигната. Прокуратурата публикува и документи, касаещи „КТБ“ АД, „ДУНАРИТ“ АД и „ЕМКО“ ЕООД.

Водени от разбирането, че българските граждани имат право на информация, което е тяхно конституционно право, представяме друга част от събраните по делото доказателства – приобщен екземпляр на докладната записка на български език, ведно с приложенията към нея, както и други документи, имащи пряко отношение по случая.

Разгласяването на материали от досъдебното производство е разрешено по реда на чл.198 от НПК.

Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Иван Захариев

Василев е насочвал парите на хората, където си поиска, а накрая открадна голямата част от тях.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички