Тройно повече седмокласници със 100 точки

Това е на тазгодишното национално външно оценяване по математика

Тройно повече седмокласници със 100 точки | StandartNews.com

Седмокласниците, които са изкарали 100 точки на тазгодишното национално външно оценяване по математика, са 3 пъти повече спрямо миналогодишния випуск. Тази година без грешка са се справили 349 ученици, докато миналата година са били 141.

Това е една от причините тази година средните резултати да са по-високи спрямо изпита през 2019 г., посочи Евгения Костадинова. Тази година средно учениците са изкарали 36, 33 точки, докато миналата са били 33,62.

По математика резултатите са по-добри и защото учениците са се справили по-добре и на двата типа задачи – с отворени и затворени. Според Костадинова са имали по-голяма мотивация да решават задачи със свободен отговор.

Все пак според образователният министър Красимир Вълчев тревожно ниските резултати по математика остават. „Има увеличаване на резултатите. Училищата с ниски резултати от предходните години  са ги понижили.

Поставени са целиви стойности пред училищата с ниски резултати и те не са ги оправдали. За тяхно щастие имат оправдание с дистанционното обучение.”, заяви той.

По български език и литература пък резултатите са малко по-лоши. Учениците са изкрали 53,06 точки, докато миналата година са били 51, 06. Тази година по български език и литература имат по-висока постижимост на затворените въпроси, докато на отворените са се затруднили повече.

Пълните отличници също са по-малко. Миналата година са били 16, докато тази едвам 8.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай