Тромпети будят нощта в Града на липите

Тромпети будят нощта в Града на липите | StandartNews.com

Стара Загора. „Нощта на всички тромпети", това бе кодовото название на втория ден на международния джаз-фестивал и Градът на липите наистина преживя вълнуваща нощ.

Първи на откритата сцена са качиха музикантите от Братя Владигерови-квартет, за да започне едно невероятно надсвирване между тромпетите на нашия Александър Владигеров и Алекс Сипягин. Американецът от руски произход има 14 самостоятелни албума, Много от записите му с джаз-легенди като Майкъл Брекър, Ерик Клептън, Доктор Джон, Елвис Костело, Дейвид Санборн и др. са отличени с множество „Грами". Освен класиците в джаза – Амстронг, Гилеспи, Майлс, формацията представи парчета от последните два албума на внуците на Панчо Владигеров. Само названията им - „Ръченица", „Лютеница", подсказват откъде черпят вдъхновение наследниците и на таланта на най-големия ни композитор. „Мама прави най-добрата лютеница на света", каза искрено Алекс малко преди тромпетът му да заситни в неповторимия нашенски ритъм. Барабаните на Стоян Янкулов – Стунджи и басът на колумбиецът Хуан Гарсия – Херерос бяха чудесни партньори в този микс от български фолклор и латино-джаз.

„Нощта на тромпетите" бе озарена и от вдъхновеното и топло изпълнение на полското трио „Мачей Фортуна". Те имат само два диска, но според специалистите са явление в полския и европейски джаз в последните няколко години. Публиката усети този почерк и многократно възнагради с аплаузи тромпетът на Мачей Фортуна и особено контарабасът на един от ветераните на полския джаз - Пьотр Леманчик. Той самият има 5 авторски диска и над 30 съвместни тави с най-добрите музиканти на планетата.

Последни на нощната сцена се качиха нашите момчета от Йосифов-бенд, подсилени с един музикант от световна величина – Жерар Презенцер. На 18 години тромпетно соло на „кралският тропетист", както го наричат заради това, че преподава в Кралската музикална академия в Лондон, става световен хит. Жерар е печелил 4 пъти най-престижната музикална награда на острова – „British Jazz Awards". Има 3 солови албуми и много записи с легенди като Рей Чарлс, Джони Мичел, Стинг, Джони Гринууд и др. „Красив, неповторим, с убийствени импровизации" – такъв бе джаз-диалогът между Жерар и нашия Михаил Йосифов под нощното небе. За радост на публиката, която ги възнагради многократно с искрени аплаузи.

Джем-сещънът малко по-късно събра под в парк-хотел „Стара Загора" всички тромпети на фестивала. Многогласният хор на 7-8 тромпетисти под звездното небе от ранга на англичанинът Жерар Презенцер, американецът Алекс Сипягин, полякът Мачей Фортуна, унгарецът Бела Салоки, нашите Александър Владигеров, Михаил Йосифов, Венци Благоев е нещо, което не може да се разкаже. То трябва да се чуе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай