Трима наклепаха шефа на БНР пред прокуратурата

Имало нарушение при сключване на договор за доставка на електроенергия за БНР за 244 000 лева с ДДС с фирма "Мост енерджи" АД

Трима наклепаха шефа на БНР пред прокуратурата | StandartNews.com

От общо четиримата членовете на управителния съвет на Българското национално радио (БНР), трима са подали сигнал срещу генералния си директор Андон Балтаков в Специализираната прокуратура, АДФИ, Комисията по култура и медии към Народното събрание и СЕМ, съобщава „Монитор“.

Сигналът от Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев е за нарушаване на Закона за радио и телевизия заради неизпълнени условия по сключване на договори за обществени поръчки. Единствен под сигнала не се е подписал Димитър Димитров.

Според тримата членове на УС има нарушение при сключване на договор за доставка на електроенергия за БНР за 244 000 лева с ДДС с фирма "Мост енерджи" АД, за една година, без одобрение на съвета. По закон всички договори над 30 000 лв трябва да се гласуват на Управителен съвет.

На среща между тримата и Балтаков на 2 юни „при направено от нас запитване защо е подписан договор с „Мост енерджи“ АД за срок от 12 месеца, генералният директор Андон Балтаков отрече да има такъв договор“, пишат в писмо до колегите си членовете на съвета. „Нещата се изясниха след като му беше показан. После го обяви за недействителен. Нещо повече, вчера, съгласно Правилника за дейността и организацията на УС на БНР, генералният директор Андон Балтаков внесе за утвърждаване в УС на БНР нов договор с „Мост енерджи“ АД, с дата 3 юни 2020 година“, допълват Тренчева, Маркова и Ташев.

За доставка на електроенергия за БНР е обявен конкурс на 1 април, чийто краен срок за подаване на документи е бил именно 3 юни. В социалните мрежи Ташев изрази съмнения в корупция по казуса. „Сега чакаме отваряне на офертите за доставка на ток и кой ще спечели..Ако това е "Мост енерджи" АД става дума за корупционна схема“, написа той във Фейсбук.

Същевременно се твърди, че Балтаков е подписал още един договор - с фирмата "Енерджи маркет" АД, която досега доставя ток за БНР, за два месеца (от 5 март) на стойност 54 000 лева, като отново не е информиран управителния съвет. Под този договор има подпис за съгласуване на Милен Митев, представен като Административен директор на БНР. Към 5 март той не съществува в правния мир и структурата на радиото, а е утвърден като административен директор с решение на УС на БНР от 26 март, а трудовият му договор влиза в сила от 1 април, твърдят подателите на сигналите.

В писмото си до колегите тримата членове на УС на БНР обявяват, че са поискали от генералния директор всички договори сключени в периода ноември 2019 - юни 2020 година. "Не изключваме теоретичната възможност да има още договори, които не са били внесени за разглеждане и утвърждаване от УС на БНР и сме длъжни да изясним това", пишат те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай