Три сценария за нови избори в България

Вече е сигурно: България върви към предсрочни избори, пише Deutsche Welle

Три сценария за нови избори в България | StandartNews.com

Вече е сигурно: България върви към предсрочни избори, пише Deutsche Welle, цитирана от БТА.

В това по принцип няма нищо страшно - част от демокрацията, както казват мнозина. Ново раздаване, нов късмет?

Целта на текста, който четете, не е да предложи още една прогноза. А да припомни възможни сценарии след задаващите се предсрочни избори и да предупреди, че част от тези сценарии може да се окажат доста разочароващи за някои.

Първата широко споделяна оптимистична прогноза е, че новите избори „дават възможност да направим по-добър избор” и ще доведат до някакво друго, различно от сегашното разпределение на силите в парламента.

Може да бъде излъчено някакво ново мнозинство, така че днешната блокада да бъде избегната и да стане възможно съставянето на правителство, без да се налага да се правят кой знае какви пазарлъци и компромиси. Както се казва - ново раздаване, нов късмет. Има вероятност обаче да се окажем със същите карти в ръце.

Следващата широко споделяна оптимистична прогноза е на новите партии и коалиции в днешния парламент. Всички те изглеждат абсолютно сигурни, че мястото им и в следващия парламент е гарантирано. Нещо повече - всички те са (в една или друга степен) категорични, че ще повишат резултата си и ще разширят присъствието си.

Което сумарно може да им позволи да решават сами, без да се съобразяват с някоя от старите партии. Оптимизмът им се крепи на няколко хипотетични фактора - че по силата на някаква инерция настроенията в обществото в полза на промяната ще нарастват; че изборите ще се проведат по време, когато активността ще е по-висока; че изборните правила ще бъдат променени, а служебното правителство ще проведе по-честни избори, в резултат от което старите партии ще се свият още повече, а гласовете за новите ще бухнат като великденски козунак.

Възможно е да стане точно така. Съвсем не е изключено обаче и точно обратното - както по отношение на влизането в парламента, така и по отношение на разширеното присъствие.

Това е така, защото активността насред лятото може да се окаже по-ниска; броят на „нечестно” печелените досега гласове може да се окаже силно преувеличен; на част от избирателите, гласували за новите партии, поведението на техните избраници може да им се стори безотговорно.

И затова да решат да ги накажат; особено чувствително може да е това наказание за партията, която през цялото време високомерно си мълчи, а накрая с действията си е пряко отговорна за предизвикването на предсрочните избори.

Има още една оптимистична прогноза. Мнозина твърдят, че ако се мине през още едни избори, ГЕРБ трайно ще се заседи на „опозиционната скамейка”. Нещо повече - според някои това вече ще е „краят на ГЕРБ”. Или както каза шоуменът, депутат и лидер на „Има такъв народ”, който така и не се е появил нито веднъж в парламента, ГЕРБ е „токсична партия, която трябва да изчезне”.

По този въпрос представянето на желаното като възможно ми се струва още по-несигурно и преждевременно. Причините са, че ГЕРБ държи голяма част от кметските постове навсякъде в страната; партийната машина е все така силна, а местните зависимости са си все така в сила; партийният лидер ще може още по-убедително да сочи „безотговорността” на опонентите си, отказали да се разберат помежду си и да поемат управлението, като контрапункт на собствената си „държавническа отговорност.

Медиите са все така на негова страна и охотно ще продължат да препредават безкритично (и „на живо”) от сутрин до вечер посланията му. Освен това съвсем не е изключено някоя от новите политически сили да не успее втори път да влезе в парламента, а за сметка на това вътре да се окаже някоя и друга потенциална патерица на ГЕРБ. Например, наново обединени, най-разнообразни патриоти, популисти и националисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай