Тревога! Спешно се търси кръв за раненото във взривовете момиче

Продължава тежката борба за живота на 20-годишната Кристина Шишкова

Тревога! Спешно се търси кръв за раненото във взривовете момиче | StandartNews.com

Спешно се търси кръв за младото момиче, пострадало при взривовете край Елин Пелин. Кръвната група няма значение. Призивът разпространиха от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. 

Има спешна нужда от кръводиратели за Кристина Петрова Шишкова за град София, болница „Пирогов“.

„Академичната общност благодари предварително на отзовалите се“, пишат на страницата си във Фейсбук от Mинно-геоложкия университет, предаде бТВ.

Двама души - баща и дъщеря, бяха откарани в тежко състояние в „Пирогов“ след взривовете и последвалия пожар в складове за фойерверки край Елин Пелин в четвъртък. Мъжът беше закаран с над 35% изгаряния, а момичето - с 85% изгаряния. 

48-годишният мъж за съжаление почина късно снощи, въпреки опитите на лекарите да го спасят. Той е доц. д-р Петър Шишков и е преподавал в Минно-геоложкия университет. 

Колегите му написаха за него:

„Академичната общност на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ отдава почит и уважение към значимото дело и паметта на доц. д-р Петър Шишков. Доц. Шишков е световно признат учен и консултант, участвал в редица научно-изследователски екипи в областта на взривната техника и технологиите.

Натрупва професионален опит и развива умения като пиротехник, взривник, ръководител взривни работи и проектант на взривни работи. Академичното ръководство на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ изказва съболезнования на семейството на доц. д-р Петър Шишков! Поклон пред паметта му!“.

„Моите съболезнования към близките. Загина 48-годишният мъж. Големият проблем е бил навлизането на газове към белите дробове. Фактически това води до термична травма на белия дроб и до интоксикация на организма. Всичко възможно беше направено“, каза  проф. д-р Николай Габровски от „Пирогов“.

Продължава тежката борба за живота на 20-годишната му дъщеря Кристина Шишкова, която е с 85% изгаряния и изключително сериозно обгазяване. Тя е в интензивното отделение на „Пирогов“ и лекарите се борят за живота ѝ.

По думите на проф. д-р Николай Габровски ситуацията e изключително притеснителна. Състоянието на момичето е тежко, със заплаха за живота.

„За съжаление и с инхалация на отровни газове. Това е много тежко изгаряне с много лоша перспектива, но правим всичко възможно до последния момент за всеки пациент. Битката продължава, неравна е, но продължава“, каза проф. Габровски.

Двама души все още са в складовете, стана ясно от властите. Те са били там извън работно време и са подготвяли пиротехника за събитие, което е трябвало да се проведе днес.

На място е открит и още един мъж, който е бил охранител. Той е в добро общо състояние, но в тежък шок.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай