Транспортните синдикати излизат на митинг в София

Имат две основни искания

Транспортните синдикати излизат на митинг в София | StandartNews.com

На протест в сряда излизат транспортните работници в София. Това е заради неизпълнение на подписано споразумение от страна на кмета Васил Терзиев. Припомняме, че преди седмица Столичният общински съвет одобри 15 милиона лева за градския транспорт на София, с които да бъдат покрити задълженията на „Автотранспорт“ и „Електротранспорт“, но не одобри бонусна система за работещите в транспорта.

В 14 часа ще се проведе протест пред Столична община с две основни искания - увеличение на доходите чрез справедлива бонусна система от 1 октомври г. на работниците от „Столичен Автотранспорт“ ЕАД и „Столичен Електротранспорт“ ЕАД и приемане на програма за подобряване на условията на труд в двете дружества.

Според Федерацията на транспортните работници „Подкрепа“ (ФТР „Подкрепа“) и Съюзът на транспортните синдикати в България отказът от въвеждане на справедлива бонусна система за всички служители, показва безсилието на местната власт за вземане на важни решения свързани със столичния градски транспорт, в частност повишаване доходите на работещите в него и подобряване на условията на труд.

Синдикатите не приемат въвеждането на бонусната система да влезе в сила от 2025 г., с което да замести последващо увеличение на основните работни заплати.

В случай, че искането им не бъде изпълнено, ще започне подготовка на ефективни стачни действия в градския транспорт на София. 

Столичната община излезе с позиция относно протеста на синдикатите в градски транспорт на София.

В нея се посочва, че "общината винаги е действала с ясен ангажимент към работещите в сектора на градския транспорт и с отговорност към софиянци. В условията на растящи икономически предизвикателства, общината полага максимални усилия да осигури както справедливи възнаграждения, така и по-добри условия на труд за служителите. Въпреки това, протестът на синдикатите в този момент не отразява реалните усилия и конкретните мерки, които вече са предприети.

Тази година заплатите в сектора бяха увеличени с 15%, като този процент значително надвишава инфлационните нива. Това е ясен сигнал за намерението на общината да подкрепи работещите в транспорта въпреки финансовите предизвикателства. За сравнение от 2018 г. насам, служителите в транспортните дружества са получавали годишни увеличения на възнагражденията си с по 10%.
За последните шест години, от 2018 до 2024 г., средната заплата в транспортните дружества нарасна с между 130% и 150%, като брутното възнаграждение на водачите вече е между 3700 и 4700 лв. Темпът на нарастване на заплатите показва ангажимента за дългосрочно подобрение на условията в сектора.

Освен това увеличение, Столичната община активно работи по въвеждането на бонусна система, която е важна част от подписаното споразумение със синдикатите. Тази система ще бъде обвързана с постигнатите резултати на транспортните работници, като крайният срок за нейното въвеждане е до края на годината – а не 1 октомври, както настояват протестиращите. Системата вече е разработена като целта ни е тя да бъде въведена до края на годината.
Този срок е съгласуван със синдикатите и отговаря на техните изисквания, за да се гарантира максимално ефективно прилагане на системата.

Кметът на София, Васил Терзиев, вече се срещна с представители на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" във връзка с изпълнението на мерките, договорени в подписаното споразумение по-рано тази година. На срещата бяха обсъдени както краткосрочните, така и дългосрочните стъпки за подобряване на възнагражденията и условията на труд в градския транспорт. На срещата кметът Васил Терзиев потвърди ангажимента на общината да продължи с въвеждането на бонусна система, както и останалите мерки за стимулиране на служителите."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай