Тол системата тръгва утре в 5,00 часа

Има три възможности за таксуване

Тол системата тръгва утре в 5,00 часа | StandartNews.com

От 05.00 ч. на 1 март пътните превозни средства над 3,5 т ще плащат тол такса за ползване на 3115 км пътища. От тях 803 км са автомагистрали и 2 312 км - първокласни пътища. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще са безплатни за тежкотоварните автомобили.

На територията на област Смолян например няма пътища, за които да се дължи тол такса.

От полунощ до 05. 00 часа на 1 март ще се извършва пренастройване на системите, но това няма да възпрепятства пътуването на тежкотоварните превозни средства и те ще могат да се движат безпроблемно по участъците с тол.

На 1 март, около 8.30 часа заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", ще бъдат на ГКПП "Калотина", за да проверят функционирането на тол системата в първите часове след старта й.

За потребителите на пътната мрежа са осигурени три възможности за таксуване - с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер. Първоначално се очаква камионите и автобусите да използват маршрутна карта и поетапно, до 27 март да се оборудват с бордово устройство или с тракер. А тези, които вече са се снабдили, могат да ги използват още от 1 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай