Ток и топло поскъпват по-малко от очакваното

Токът ще поскъпне средно не с 3.5%, както беше предвидено в доклада, а с 2.9 %

Ток и топло поскъпват по-малко от очакваното | StandartNews.com

Комисията за енергийно и водно регулиране обяви решенията си за цените в сектор „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“, които влизат в сила от 1 юли 2019 г. за следващия едногодишен ценови период. Решенията бяха взети в понеделник и се различават от първоначално предвиденото в доклада на работната група от 27 май.

Токът ще поскъпне средно не с 3.5%, както беше предвидено в доклада, а с 2.9 %. От 1 юли 2019 г. цената за потребителите на ЧЕЗ нараства с 2.90 %, за клиентите на EVN - с 2.97 %, а за ЕНЕРГО-ПРО – с 2.80%. Причината за намаляване на първоначално прогнозираното увеличение обясни председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

„Когато Комисията прие доклада на работната група, в него бяха заложени прогнозните данни за приходите във Фонда „Сигурност на енергийната система“ за месец юни. В последните дни на месец юни, благодарение на усърдната работа на работната група - експерти на КЕВР, бяха актуализирани приходите във фонда и по-специално беше отчетено увеличаване на приходите и по двете пера, които те се формират - увеличени приходи от продажба на въглеродни емисии на европейската платформа за продажба на емисии и увеличени приходи от това, че 5% от произведената в страната електроенергия постъпват в фонда „Сигурност на енергийната система“.

При всяка възможност, когато Комисията може да коригира цените в полза на обществото в случая и на потребителите, това се прави. В случая е постъпено именно по този начин.

Цената на топлинната енергия няма да се повиши с първоначално предвиденото 4.5%, а средно с 3.53%.

Цената на топлинната енергия за „Топлофикация София“ се увеличава с 3.06% при предвидени преди месец 4.30%. Цената на „Топлофикация – Разград“, където увеличението беше най-голямо – 17.53% се актуализира на 8.59% т.е. наполовина. Увеличението на цената на топлинната енергия на „Топлофикация Габрово“ от 12.53% пада до малко под 10%. При Топлофикация „Враца“ намалението е близо два пъти - от 7.52% увеличението пада до 3.80 %.

Иванов обясни причините за коригирането на цените с поевтиняването на цената на природния газ, който е основно гориво в почти всички топлофикации в страната. По думите му друг елемент, който е оказал влияние върху цената, е верификационният доклад на Министерството на околната среда и водите относно закупените от топлофикациите емисии въглероден двуокис.

„Когато беше представен докладът в края на месец май, се работеше с валидния към онзи момент верификационен доклад. Новият верификационен доклад позволи да бъдат коригирани някои от цените на базата на коригирани количества въглеродни емисии, закупени от съответни топлофикации от европейската платформа за търговия с емисии“, уточни още доц. Иванов.

На брифинга стана ясно още, че таксата „задължение към обществото“ намалява от 20.49 лв./МВтч на 19.57 лв./ МВтч, а цената на базовата енергия се запазва на 89 лв./ МВтч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай