Тестът за коронавирус стана виза

Проф. Георги Рачев каза кога идва застудяването

Тестът за коронавирус стана виза | StandartNews.com

Тестът за коронавирус стана виза. Това заяви топ климатологът проф. Георги Рачев в интервю за бТВ. Той коментира, че въпреки всичко нашенците продължават да чакат с часове на опашка, за да отидат в Гърция.

Лятото ще продължи почти до края на септември, коментира  проф. Рачев, който е и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции. По думите му температурите се запазват високи, въпреки че наближава есенното равноденствие.

Проф. Рачев уточни, че захлаждане се очаква около 19 септември, но температурите ще останат високи за сезона. Той допълни, че през следващите две седмици не се очакват сериозни валежи.„В момента сме 3-4 градуса над нормата. Такива температури и толкова продължителни – рядко се случват“, каза още той.

 

Климатологът беше категоричен, обаче, че трудно ще се сбъднат очакванията за късен летен сезон през октомври. „Октомври на почивка могат да ходят хора, за които слънчевото и горещо време е противопоказно.

Климатологът посочи, че от юли месец страната ни е разделена на две – Източна България, където вали под нормалното и Западна България, където те са в норма.

„Перничани ги изкъпахме, ще имат вода не само през цялата зима, но и през пролетта. По поречнието на река Камчия, където са основните язовири за Черноморието обаче има суша. Добре, че 70% от големите хотели бяха затворени, защото щеше да се стигне до безводие“, поясни проф. Рачев и допълни, че спешно трябва да се вземат мерки, за да не се стигне до водна криза.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай