Понеделник,

Чуков: Терористът от Нова Зеландия живее в миналото

От: Стандарт -
A
A
A
  • Службите трябва да проверят дали стрелецът е имал връзка с паравоенни формирования, съветва проф. Владимир Чуков

Арабистът проф. Владимир Чуков направи профил на терориста Брентън Тарант, който отне живота на 49 души в новозеландския град Крайстчърч. В предаването „Тази събота” по бТВ той заяви, че стрелецът има психични проблеми.

„Това е човек, който е расист, човек, който живее в миналото и се опитва да възпроизведе събития от миналото в настоящето – няма значение къде е мястото, няма значение, че той не е европеец, защото той се обръща към Европа и счита европейците са висшата раса”, каза Чуков.

Според арабиста, службите трябва да проверят дали стрелецът е имал връзка с паравоенни формирования. Той допълни, че обиколката на Тарант на Балканския полуостров, включително и Турция, показва, че всичко, за което говори и пише, е видял с очите си. Той се е запознавал историческите места, за които е чел.

ВИЖ ОЩЕ: Изправиха пред съда терориста от Нова Зеландия

„Интересна личност е този австралиец, живеещ в Нова Зеландия. Той сякаш е искал да попие историята на Балканския полуостров, искал е да попие събитията, които са се случили от XII в. до XIX в., включително и нашето Освобождение. В неговото съзнание излизат тези съдбоносни битки, които Османската империя губи. В неговото съзнание се проиграват някакви събития, които постфактум определят неговото поведение като терорист”, посочи Чуков.

Според арабиста, един неевропеец говори като европеец и балканец. Чуков допълни, че терористът е бил последовател на Радован Караджич (б.р бивш сръбски президент, осъден като военнопрестъпник), както и че събитията и личностите върху оръжията му не са случайни – всички те са пример за надмощие над Османската империя (Битката при Шипченския проход, имената на Константин Асен и Фружин, Иван Страцимир и Иван Шишман).

Събитията, свързани с историята на България, са част от една поредица. Там се появява името на Милош Обилич – сръбският Крали Марко, който се счита, че е убил султан Мурад I. Той казва, че турците трябва да живеят само на изток от Босфора, джамията „Света София” трябва да се превърне отново в черква и да бъдат разрушени всички минарета”, допълни Чуков.

ВИЖ ОЩЕ: Терористът от Нова Зеландия кръстосвал България

Българката Валерия Делчева, която живее в новозеландския град Крайстчърч, заяви, че след двата атентата градът е притихнал. По думите ѝ, днес е ден на съчувствие и траур. „Толкова много любов показаха новозеландците, ако вчера беше ден за проява на омраза в най-уродливата ѝ форма, днес състраданието взе превес”, каза българката и допълни, че мюсюлманската общност в града е голяма, защото има две джамии. Делчева допълни обаче, че всички в Крайстчърч живеят мирно, въпреки голямото разнообразие на националности

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички