Петък,

Терористът от Нова Зеландия не познавал българи

A
A
A

МВР няма информация нападателят срещу джамиите в Нова Зеландия да е имал контакти с български граждани по време на престоя си у нас. Това за пореден път заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов от Вашингтон в интервю за БНР.

"Категорично на този етап можем да твърдим, че неговата цел тук е била единствено туризъм и до този момент нямаме информация той да се е срещал с български граждани или да е познавал такива", коментира вътрешният министър.

Маринов припомни, че нападателят е бил в България в периода 9-15 ноември миналата година.

Той определи атаката в Нова Зеландия като недопустим терористичен акт.

Маринов е на посещение в САЩ, което включва срещи с ръководството на ФБР, "Сикрет  Сървис" и службите за гранична сигурност.

Той съобщи, че очаква в скоро време българите да могат да получават паспорти с по-дълъг срок на годност.

"Тече обществена поръчка, която сме обявили. Надяваме се 2020 година да започне подмяната като се предвижда и това международният паспорт да бъде удължен, неговият срок на действие да е 10-годишен", каза министърът.

Според проект за промени кандидатстващите за документа ще имат възможност за избор и на действащата в момента валидност от 5 години.

По време на визитата си в САЩ Маринов ще посети границата с Мексико. Целта му е да разгледа съоръженията по американската южна граница с надеждата да обмени опит за противодействие на "мигрантския натиск" в България.

По темата за мигрантите вътрешният министър коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права, който посочва грубото отношение към мигранти и превишаване правомощията на властите като едни от проблемните области за страната ни.

"Категорично по отношение на мигрантите и лицата, които са задържани мога да кажа, че се спазва изцяло законът и техните права. На всеки един от тях се дава пълната възможност включително и адвокатска защита и възможност да поиска убежище и всички процедури, които свързани с това. Всеки един случай и сигнал за превишаване на правомощията от полицейски служители се извършва незабавна проверка. Ние сме го доказали, че там, където сме констатирали някакви нарушения сме предприели незабавни действия", коментира той.

Маринов също увери, че властите разследват всеки един сигнал за език на омразата.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички