Тазгодишният юли: Третият най-горещ в света

Необичайно високи температура бяха отчетени през юли по целия свят - от Финландия до САЩ

Тазгодишният юли: Третият най-горещ в света | StandartNews.com

Тазгодишният юли се нареди сред най-горещите в света, откакто се води статистика, като отстъпва само на тези месеци през 2019 г. и 2016 г., съобщи Ройтерс, цитирана от Нова телевизия.

Необичайно високи температура бяха отчетени през юли по целия свят - от Финландия до САЩ, обявиха европейски учени.

Това е поредното доказателство за дългосрочната тенденция за затопляне - предишните седем години са най-топлите в света, като парниковите емисии променят климата на планетата ни.

"Когато погледнем температурите в света, има големи колебания от година до година, дори от месец до месец - каза Фрея Вамборг, старши изследовател в европейската програма "Коперник" пред Ройтерс. - В крайна сметка обаче в основата виждаме глобално затопляне, и то в повечето райони по света."

Миналият месец, заедно с юли 2020 г. е на трето място по високи температури в света, откакто се води статистика, след юли 2019 г. и юли 2016 г. В Европа той е вторият най-горещ след юли 2010 г.

Програмата за климатичните промени "Коперник" има информация до средата на миналия век, но тя се сравнява с други бази данни, които достигат до средата на 19-и век.

Много райони миналия месец бяха застигнати от екстремни прояви на климата - в съответствие с научния консенсус, че заради глобалното затопляне горещите вълни стават по-вероятни и по-тежки, а по-високите температури увеличават силните дъждове на планетата.

Започналите през юни рекордни горещини в САЩ и Канада отнеха живота на стотици хора и доведоха до разрастващи се горски пожари. В Китай, Белгия и Германия силните валежи предизвикаха огромни наводнения. В тропическия север на Австралия миналия месец бяха регистрирани най-високите дневни максимални температури. В Северна Африка също температурите са били по-високи от нормалните "почти навсякъде", по данни на програмата "Коперник".

Някои райони са били малко по-хладни от средното, например Германия и части от Русия.

Ралф Тоуми от института по климата "Грантам" към Лондонския имперски колеж каза, че неотдавнашните рекордни горещини не са изненадващи, като се има предвид дългосрочния модел на покачващи се температури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай