Таксито става лукс. Почва да цъка от 1,54 лв.

Първоначалната му цена се увеличава от два до три пъти

Таксито става лукс. Почва да цъка от 1,54 лв. | StandartNews.com

Таксито става лукс. Броячът му в София ще започва да цъка от 1,54 лв. Първоначалната му цена се увеличава от два до три пъти, предвиждат поправки в наредбата за таксиметрови превози на Министерство на транспорта.  Проектът е публикуван за обществено обсъждане и предстои да влезе в сила от началото на следващата година.

Браншът настоява за увеличението от година. Една от основните причини са кратките курсове, които били голяма част от работата на таксиметровите шофьори, но не са толкова изгодни. 

„Едвам смогваме да си плащаме лизинга … как да ги съберем с тия 70 стотинки, има амортизация на автомобила, гориво ….  ние возим в момента по-евтино и от градския транспорт”, твърди Димитър пред Нова тв.

„Всеки би желал да кара само далечни курсове и да не кара в града”, включва се и колегата му Диян Йонков.

Ако промените бъдат приети,  първоначалната цена преди още да започне да работи броячът,  може да бъде от два до три пъти от минималната тарифа за км в населеното място. В София тя е 77 стотинки на км през деня и 88 ст. през нощта. Така, ако си хванем такси в столицата, сметката  може да започне минимум от 1,54 лева по светло и 1,76 лева по тъмно.  Тези, които се качват в жълтите коли обаче не приемат увеличението.

„Не сме съгласни, цените на бензина не скачат, на какво основание. И ние искаме по-големи заплати, ама никой не ни ги дава. Имам деца в „Овча Купел”, при които ходя понякога с такси и абсолютно не ме устройва на заплатата, която получаваме”, категорична е Траяна.

„Не е нормално и не е редно така, народът обедня и е болен и не е редно цената на таксито да се вдига”, заявява и Дочка. От браншовата организация на таксиметровите водачи казват, че повечето от тях в столицата ще се съобразят с долния праг на увеличението.

„Почти всички превозвачи се страхуват от нелоялна конкуренция и най-вероятно ще си направят да бъде началната такса два пъти от цената, която е определена от Столична община. Не вярвам клиентите да направят отлив за някакви 84 стотинки на курс, точно това ще се получи в София”, посочва Спас Атанасов  - председател на Браншова камара на таксиметровите водачи.

На фона на цялата страна - най-голямо се очаква да бъде увеличението във Варна, заради по-високите минимални тарифи. „Обещанието на бранша е, че няма да се отказват късите курсове, дали ще си го спазят, ще видим”, заяви Бойко Рановски от  Автомобилна администрация.

Наредбата поставя таван и за цената на извънградските превози. Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила от началото на следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай