Светлин Русев откри изложбата на Петър Чуклев

Светлин Русев откри изложбата на Петър Чуклев  | StandartNews.com

Графикът Петър Чуклев показа част от своя неповторим, фантастичен свят в залите на СБХ на "Шипка" 6. На откриването на новата му изложба преди ден бяха акад. Светлин Русев, поетът Любомир Левчев, колеги и приятели. Чуклев е подбрал графики малък формат с техника суха игла, няколко литографии, рисунки с перо (метод, който много интригува художника), и смесени рисунки с акварел или пастел.
"Това е необичайно събитие, артистистична проява на една необикновена духовност. Реална поетика, сурова и странно красива, невидима и неуловима. Минава през нас като видения от друг свят, преди и след сътворението - една вселена, в която фантастичното и иреалното са приземени чрез брилянтна графична култура", каза акад. Русев.
Самият художник бе сдържан,както винаги. "Приятелите ми решиха, че трябва да направя тази изложба и аз ги слушам", каза той. А по повод на това, че винаги е странял от публични прояви призна: "Не ми стига време за отпечатване на работите. И въпреки че страня, пак не мога да се справя. Те са много капризни. След като почина жена ми преди четири години, нещата за мен се промениха много. Сега съм повече с дъщерята и внучката."
Чуклев, чийто няколко илюстрирани книги са изключително ценни в антиквариатите, вече не се занимва с подобна дейност. "Направил съм десетки издания, но не ми се виждат много сполучливи", казва самокритично той.




Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай