Светла събота. Три неща са забранени на жените

Светлата седмица завършва с Томина неделя

Светла събота. Три неща са забранени на жените | StandartNews.com

Днес е Светла събота - шестия ден след Великден. В него православните християни почитат Свети Йоан. Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават червени яйца в памет на наскоро починалите свои близки.

Три неща са забранени на жените на Светла събота. През този ден жените не бива да мият, нито да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите. Напълно забранено е да се кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре.

Днес Църквата почита паметта на Свети апостол и евангелист Йоан Богослов, любимия ученик на Христос.

Според Новия завет, Свети апостол и евангелист Йоан Богослов е един от първите апостоли, призовани от Христос за негови ученици. По-късно самият Иисус често повиква при различни знаменателни събития само трима от своите ученици - Йоан, брат му Иаков (Заведеев) и Петър. Именно Йоан е ученикът, на когото разпнатият Иисус поверява грижите за своята майка. Според ортодоксалното тълкуване, Йоан е и любимият ученик, който обляга главата си на гърдите на Христос по време на Тайната вечеря.

Извън записаното в книгите на Новия завет, преданието на християнската църква сочи, че Йоан е доживял до дълбока старост, като се е грижел за Богородица до самото ѝ Успение. След евангелските събития живее основно в Смирна и Ефес, а в края на живота си е заточен на остров Патмос, където пише знаменитото си "Откровение"Починал в 100 г от р.Хр.

Светлата седмица завършва с Томина неделя, по името на св. ап. Тома, който единствен от дванадесетте апостоли на Иисус не повярвал на Христовото възкресение. В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Апостол Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение.

Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай