Светът отбелязва Международния ден на джаза

Биг бендът на БНР с нов джаз фестивал

Светът отбелязва Международния ден на джаза | StandartNews.com

Днес, 30 април, е Международния ден на джаза, който се празнува за втори път по света.

"Джазът заличава границите между хората и създава атмосфера на разбиране и търпимост", се казва в съобщение на ООН. ООН и ЮНЕСКО са организатори и създатели на празника.


Джазът събира в себе си традициите на африканската и на европейската част от населението на САЩ. Той се превръща в една от съществените стъпки за преодоляването на расовата омраза. Смята се, че се заражда в Ню Орлиънс – пристанищен град, който в края на XIX век събира традициите и музиката на различни етнически групи – индианци, африканци, европейци и др.

 

Биг бендът на Българското национално радиоще отбележи деня на джаза с нов джаз фестивал, включващ три концерта.

Мястото на първото събитие е Първо студио на БНР. Диригентът на Биг бенда Антони Дончев каза в предаването на Хоризонт "Зона за рок и джаз":

"Смятаме, че трябва това да стане традиционно - да отбелязваме Деня на джаза с един за тази година мини фестивал. Така сме го нарекли. Той се казва "Джаз ит". На 30-и, в самия ден на джаза, освен Биг бенда, всъщност съм поканил абсолютно всички български джазови музиканти. Тези, които са свободни, са ми обещали, че ще бъдат тук. Мога да кажа имената на "Христо Йоцов квинтет", "Живко Петров трио". "Акустична версия", няма как да не изсвири същото нещо с Димитър Карамфилов. Идеята за този мини фестивал е на нашия продуцент Герасим. Просто така се получи, че в рамките на две седмици имаме три концерта - на 30-и април, на 9-и май, на който ще гостува един невероятен саксофонист от Холандия - Янив Наху, а на 14-и май ще се навършат 15 години от кончината на Франк Синатра. Ще направим трибют на Франк Синатра с Васил Петров. И двата концерта са в Sofia Live Club."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай