Строителни работници на протест за заплати. Министърът: Платено е

От бранша настояват още да бъдат възстановени дейностите по поддържане на пътищата в страната.

Строителни работници на протест за заплати. Министърът: Платено е | StandartNews.com

Работници от пътно-строителни фирми излязоха на протест, защото не са си получавали заплатите от 2 месеца. По думите им, държавата е натрупала задължения към изпълнителите на проекти - строеж на магистрали. Те настояват за незабавно изплащане на дължимите суми. Протестиращите искат и план за развитие на Републиканската пътна мрежа, съобщи Нова тв.

От бранша настояват още да бъдат възстановени дейностите по поддържане на пътищата в страната. 

„Работя като строител от 15 години. Бавят ни заплатите. Трябва да ми бъдат изплатени около 3000 лв.”, разказа строителят Величко Илиев.

Протестиращите споделиха, че им се налага да теглят кредити, за да живеят нормално.

В студиото на Нова тв бе министърът на регионалното развитие Виолета Комитова. Тя поиска да знае от коя фирма са протестиращите, защото някои от тях са получили парите си авансово.

 "За АМ „Хемус” са раздадени 1 милиард лева като аванси на фирми, които ще участват в строителството. Парите са във фирмите и са дадени преди 2 години по времето на г-н Николай Нанков и г-жа Петя Аврамова. Нека фирмите отговорят къде са тези средства. Съвсем малка част от тях са усвоени”, каза Комитова.

След като стана ясно, че хората са от "Автомагистрали", Комитова каза, че на фирмата е платено авансово. И хората трябва да си потърсят неизплатените заплати от работодателите. Министърът обеща да изпрати договора с "Автомагистрали" ЕАД на Нова тв, за да се види публично какви средства е разплатила държавата на компанията.

„Слушах в предишната политическа кампания, че АМ „Хемус” ще се завърши до 2024 г. Търсех документи в Регионалното министерство за този срок. Накрая установих, че имаме договори за строителство на отсечките 1-3. Г-н Нанков и г-жа Аврамова са сключили договори тези 51 км да се построят за 60 месеца. Тоест, това е по 1 км на месец. При останалите отсечки обаче нямаме разрешение за строеж. В последните три участъка дори не е ясно от къде ще мине трасето”, каза още Виолета Комитова.

 По думите й много министри я нападат без основание.

„Виждате, че срещу мен излизат много министри. Държат колективно да ме нападат. Това е акция на някаква глутница. Аз просто казвам истината. Дори да питаме кой работи по отсечка 4, няма да получим отговор. Лъжите на Нанков започват да ми идват в повече. Той не опроверга моите твърдения, а се опитва да ме обижда в лично качество. Нанков се държи като дете, на което сме му изяли десерта, защото му прекъснахме пътя на парите от МРРБ към АПИ и фирмите”, заяви регионалният министър. Комитова официално покани Николай Нанков на публичен диспут по инфраструктурните проекти.

По-късно в ефира на NOVA бившият директор на „Автомагистрали” Стоян Беличев категорично заяви, че не е имало незаконно строителство на „Хемус”.

„Г-жа Комитова говори за анонимен строител на автомагистрали. Има един единствен строител и това е държавното дружество „Автомагистрали”, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай