Строители вадят 1000 машини на "Цариградско"

От бранша внасят подписка да не ги обиждат, че са корумпирани, искат програмата за саниране да продължи

Строители вадят 1000 машини на "Цариградско" | StandartNews.com

Строители ще излязат в сряда на мирен протест в защита на бранша. Близо хиляда машини ще бъдат разположени по булевард "Цариградско шосе" на изхода на София. Подписка в подкрепа на строителните фирми ще бъде внесена в Народното събрание, при президента и в Министерския съвет.

Строителите поискаха от политиците да осигурят спокойствие, за да вършат работата си. Председателят на Камарата Илиян Терзиев предупреди, че ако не бъдат чути, ще преминат към протестни действия в защита на правата им, законността, и сигурността. От Камарата настояват да спре използването на бранша за политически цели и предизборна агитация, както и да бъде преустановено разпространяването на недоказани публични твърдения за корупция в строителството.

Исканията на брашна са за сигурност и предвидимост за развитието на сектора, особено в дългосрочен план. Подобряване на законодателството, за да се въведе отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес, както и да има политика за подготовка на кадрите.

Безотговорното говорене е национално предателство, защото може да доведе до спиране на фондовете в България, които осигуряват над 80 на сто от заетостта в сектор "строителство", добавиха от бранша."Обезпокоени сме от безотговорното говорене. За нас то е национално предателство, защото може да доведе до спиране на еврофондовете в България. А фондовете осигуряват над 80% от заетостта в сектор строителство", поясни още Илиян Терзиев. "Притеснението на камарата е какво ще стане с хилядите строители и семействата им, ако останат без работа", алармира той.
 
От бранша настояват за подобряване на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за обществените поръчки (ЗОП), да се въведе отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес. Друго искане е да продължи програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилища, в която са били заети над 1000 фирми със 70 000 работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай