Строим още един център за бежанци

Строим още един център за бежанци | StandartNews.com

Велико Търново. Два пъти повече бежанците са поискали убежище в България през първите шест месеца на годината, съобщи вицепрезидентът Маргарита Попова в Стражица.

Тя беше в общината за празника на града. От началото на годината до края на юни, бежанците, потърсили закрила у нас са били 1880, а за цялата 2012 г. техният брой е 1380. Заради изострянето на ситуацията, ще се наложи държавата в лицето на изпълнителната власт да потърси място за изграждане на още един център за настаняване, освен съществуващите три - в София, в село Баня и в Пъстрогор.

„Необходим е поне още един център с капацитет между 500 и 700 души", каза Попова. Най- много над 740 са сирийските граждани, потърсили убежище в България, над 220 са молбите подадени от алжирски граждани. Общо от Ирак и Мали у нас са акостирали над 200 души. Повечето бежанци са мъже – около 1500, като между тях има и семейства с деца.

Закрила у нас търсели хора, които са пострадали от конфликта в Сирия и в регионалните конфликти в Северна Африка. Част от бежанците, потърсили убежище у нас, са подали заявление за помилване заради незаконно пресичане на държавните граници. Решенията за помилване ще станат ясни до края на месец август.

„При този интензитет на бежанската вълна е нужно службите за сигурност да си сътрудничат, да работят внимателно и с изострена чувствителност, защото покрай състраданието не е добре да позволяваме да се промъкват нарушители", каза Маргарита Попова.

"Надявам се утре в Народното събрание, да има конструктивен диалог, умерен тон и добро отношение между всички парламентарно представени политически сили", каза Попова по повод предстоящото гласуване в парламента на ветото върху актуализацията на бюджета. "Това би допринесло за спокойствието на всички извън парламента, за по-добрия образ на България", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай