Стрелят с 18 000 ракети по град в облаците

Стартира сезонът за борба с градушките

Стрелят с 18 000 ракети по град в облаците | StandartNews.com

Агенцията за борба с градушките открива активния сезон по градозащита. През тази година на разположение на агенцията са над 18 хиляди ракети, които ще бъдат изстрелвани от 261 ракетни площадки.

Тази година агенцията започва сезона с 5000 ракети повече спрямо миналогодишния. Противоградовата зашита у нас обхваща близо 22 милиона декара като в тази територия влизат около 30% от обработваемата земя на територията на цялата страна.

Миналата година в градозащитата бяха направени сериозни инвестиции и бяха пуснати в експлоатация нови 61 ракетни площадки като командните пунктове, които могат да се активират при нужда са 11 - с 261 ракетни площадки към тях. Те са разположени в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен.

През активен сезон 2020 ще се осигурява радарно покритие на атмосферата на територията на България с шест метеорологични радарни станции. С монтирания наскоро доплеров радар в Ярлово е осигурено наблюдението на Югозападна България, а за по-добро покритие на Североизточна България до края на годината ще бъде монтиран още един метеорологичен радар в Шумен, гарантират от Агенцията за борба с градушките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай