Страшна драма с пенсиите. Хиляди изпищяха

91,24 лева от втория стълб и то не за всички

Страшна драма с пенсиите. Хиляди изпищяха | StandartNews.com

Страшна драмата с втората пенсия. Получаването на пожизнени пари се оказва невъзможно за повечето осигурени, които вече са достигнали пенсионна възраст, разкрива „Труд”.

ВИЖ ОЩЕ: Радост за 722 443 пенсионери. Повече пари

Едва 15,5% от тях имат достатъчно натрупани пари в частните универсални пенсионни фондове, за да получават пожизнена пенсия, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). А средният размер на пожизнените пенсии без допълнителни условия е едва 91,24 лв.

Към края на юни хората, получаващи плащания от частните пенсионни фондове, са общо 22 211. От тях само 3453 души, или 15,5% от всички, получават пожизнени пенсии, показват данните на КФН. Останалите 18 758 души, или 85% от осигурените, достигнали пенсионна възраст, получават парите си от частните универсални фондове на разсрочени плащания. Те ще получават тези пари само в продължение на няколко месеца или години и след това на старини ще могат да разчитат само на държавната пенсия, пише още "Труд".

Причините за това са много, а сред тях са - ниските заплати, на които хората са били осигурявани; периодичните кризи, които свалят доходността от управление на парите на осигурените; бързото увеличение на заплатите и държавните пенсии спрямо доходността на фондовете; ниската вноска за втора пенсия от 5%, както и таксите, които събират фондовете.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай