Стоянович в Одеса: Продължете да носите България в сърцето си

Стоянович в Одеса: Продължете да носите България в сърцето си | StandartNews.com

Одеса. „Продължете да носите България в сърцето си!" - с тези думи министърът на културата д-р Петър Стоянович поздрави над 5 000-те участници в VІ Общоукраински български събор, който се проведе в град Одеса, Украйна. „В много малко места по света съществува такава толерантност към българската диаспора", каза още д-р Стоянович и благодари на Украйна за предоставените възможности за поддържане на идентичността сред българската общност.

„От днес Вие сте в моето сърце, а Вие продължете да носите България във Вашето!", пожела министърът, който предаде и сърдечните поздрави от премиера на Република България Пламен Орешарски.

Близо 600 самодейни танцьори, певци и инструменталисти от Одеска, Запорожка и Кировоградска области, Автономна република Крим, България и Молдова показаха своето изкуство на стадион „Спартак" в Одеса в съботния ден. С тържествения гала-концерт беше отбелязан и 20-годишният юбилей от създаването на Асоциацията на Българите в Украйна с председател - народният представител в украинския парламент Антон Киссе, по чиято покана беше и посещението на министър д-р Стоянович.

Общоукраинската културно-просветна организация обединява хиляди българи, като общият брой на дружествата и организациите в състава й е около 100. В началото на Събора химнът "Върви, народе възродени!" изправи на крака целия стадион, а шествието на самодейците поведе 102-годишният българин Николай Пройчев, етнически българин от село Доневка, Запорожка област, участник във всичките до момента общоукрайнски български събори.

Министър Стоянович и гостите на Събора разгледаха и специално подредената изложба на запазените български занаяти по тези места.
70-годишният майстор Димитър Мирчев от гр. Измаил подари на министър П. Стоянович саморъчно изработена от него бъчва. През целия ден на стадиона десетки българи от украинската диаспора поздравяваха българския министър на културата, като благодариха, че са заедно на празника и за отношението на държавата към тях. По време на разговора си с известния бесарабски художник Александър Кара, министър Стоянович отправи покана към него за изложба в галерия „Средец" на Министерството на културата.

В края на деня участниците в Събора извиха българско хоро, а специално поздравление с песните си отправи и певецът Илия Луков.
В програмата на министър Стоянович са предвидени още срещи в Общобългарския културен център и в Одеския държавен университет "И.И.Мечников".

Той ще връчи дарение от художественна литература, албуми, брошури, DVD филми и музикални CD албуми на Асоциацията на българите в Украйна и на студентите от катедра „Българска филология" на Одеския държавен университет „И. И. Мечников".

В последния ден от посещението си - 2 септември, министър Стоянович ще бъде гост на болградската гимназия „Георги С. Раковски". Във втория ден от новата учебна 2013-2014 година, той ще поздрави възпитаниците на гимназията и ще направи дарение. Първата българска гимназия от времената на Възраждането е открита през 1858 г. с решаващото съдействие на Георги Раковски, Христо Ботев я нарича „свято за целия български народ училище". Днес в него се обучават над 350 гимназисти, като учениците постъпват чрез конкурс.

Сред възпитаниците й са Александър Теодоров-Балан, Ангел Кънчев, Александър Малинов, генерал Данаил Николаев, Олимпий Панов и още десетки видни личности, оставили имената си в българската история и култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай