Вторник,

Стотици милиони лв. оправят улици в големи градове

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Общината в София ще налее над 100 млн. лв. в основни ремонти и кърпежи на улици през настоящата година, Варна пък заделя 37,9 млн. лв., пише "Монитор".

София ще предприеме над 15 големи ремонта. В морската столица очакват откриването на ново кръгово кръстовище през май. То ще разтовари трафика между три основни пътни артерии – бул. “Левски“, и улиците „Девня“ и „Г. Пеячевич“, където стават много катастрофи. Това става ясно от бюджетите на общините за 2020 г., отбелязва вестникът.

За първи път София влага еднакви средства както в основни ремонти, така и за кърпене на дупки. И за двете дейности се отделят по 50 млн. лв. През настоящата година кметството предприема и изграждане на нови трасета и разширения на съществуващи.

Бул. „Филип Кутев“ ще бъде разширен, а по „Тодор Каблешков“ ще се изгради нов участък. Очаква се и заграждането на пробива на бул. „Петър Дертлиев“. Ще се ремонтира основно Източната тангента от Ботевградско шосе до Северната тангента, както и улиците „Първа българска армия“, „Кукуш“, „Николай Коперник“, „Атанас Узунов“, „Народно хоро“. Реконструкция ще претърпят булевардите „Асен Йорданов“ и „България“. Друг ключов проект, заложен в проектобюджета, е ремонтът на трамвайния релсов път от Съдебната плата до „Княжево“ с който ще последва и изграждане на линеен парк по бул. „Македония“.

Морската ни столица Варна ще инвестира 37,9 млн. лв. за изграждане и ремонт на улици. От тях 25,5 млн. лв. са предвидени за основен ремонт, реконструкция и изграждане на уличната мрежа, 10 млн. лв. за кърпежи, а 2,4 млн. лв. за улично осветление. Общината се е насочила към малките улици в централната част на града, в които често се образуват тапи. Ремонти ще има по улиците „Македония“, „Г. С. Раковски“, „Проф. Николай Державин“, „Ал. Дякович“. Поправки на асфалт и тротоари предстои да се правят по „Козлодуй“, „Патриарх Евтимий“, „Ат. Георгиев“, „Г. Живков“, „Юрий Венелин“, „Радецки“, „Велико Христов“, „Христо Попович“, „Хр. Самсаров“, „Проф. Жолио Кюри“, „Ангел Георгиев“, „Поп Харитон“ и др. Отделени са пари и за паркинга на ул.“Силистра“, както и за ремонти по улиците „Роза“, „Лотос“, „Карамфил“. Местната управа е предвидила средства и за ремонт на няколко улици в кв. Виница. Такива са „Св. пророк Илия“, „Св. Йоан Кръстител“ и др.

1,6 млн. лв. са отделени за реконструкция на улица от бул. „Първи май“ към Рибарско пристанище „Карантината“ в „Аспарухово, а 1,5 млн. лв. - за основен ремонт на улиците „Васил Левски“, „Георги Бенковски“, „Ком“, „Мусала“, „Булаир“, „Явор“, „Капитан Петко войвода“ и „Трети март“ в с. Константиново. Ремонт ще претърпят улиците „Чаталджа“ и „Братя Бъкстон“ в участъка от „Ген. Колев“ до бул. „Левски“, както и ул. „Д-р Анастасия Железкова“ от ул. „Разлог“ до бул. „Осми Приморски полк“.

Освен кръговото кръстовище на „Девня“ и бул. “Левски“ друг мащабен проект е изграждането на пътна автомобилна рампа на автомагистрала „Хемус“ с качване от бул. „Ат. Москов“, за него са отделени 773 000 лв.

Пловдив ще раздаде на районните кметства по 300 хил. лв. за ремонт на улици, тротоари и друг вид капиталови разходи, като в тази сума не влизат разходите за заплати и издръжка. Сред най-спешните проекти е завършването на първия етап от бул. „Северен“ на стойност 2 млн. лв. и стартиране на втория, който трябва да достигне до Карловско шосе. Ще започнат реални действия по пробива „Модър – Царевец“, чийто проект в момента се актуализира, съобщават от кметството.

13 км улици ще бъдат ремонтирани през тази и следващите две години във Велико Търново за 3,9 млн. евро. Инвестицията предвижда цялостната реконструкция на ул. „Опълченска: в старата част на града до връзката й с главен път Велико Търново – Русе. Ще има ремонти на основни улици в квартал „Света гора“ и участъка от обръщалото под студентските общежития до главен път София – Варна. Местната управа планира ремонти на обиколния път на крепостта Царевец, както и на ул. „Ксилифорка“ в квартал „Асенов”. Освен цялостно преасфалтиране ремонтите включват: изграждане на тротоари, оформяне на джобове за поставяне на съдовете за смет и монтиране на улично осветление. Ще бъдат изградени и два изцяло нови моста в кварталите „Асенов“ и „Света гора“ от двете страни на Царевец. От общината информират, че извършването на предвидените реконструкции и ремонти ще подобрят значително свързаността и проводимостта в пресечните точки на Паневропейски коридор № 9

В местната управа в Дупница през тази година ще акцентират върху ремонти на улици в селата. За текущ ремонт на четвъртокласната пътна мрежа и селата са предвидени 300 хил. лв., а за града 150 000 лв. Вече са поискани от кметовете на населените места списъци с обекти, които искат да бъдат ремонтирани тази година. Предстои да започне подмяната на част от водопровода в с. Бистрица. Заложени са средства за изграждане на тротоар на ул. „Георги Димитров“ в село Джерман. За града се предвижда ремонт на 12 улици, като ще бъде подменена и ВиК системата.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички