Стопани с регистрирани прасета ще бъдат обезщетени

С първите пари ще се помогне на индустриални ферми, които бяха унищожени заради вируса

Стопани с регистрирани прасета ще бъдат обезщетени | StandartNews.com

Стопаните, които отглеждат регистрирани прасета, ще бъдат обезщетени до месец след унищожаването им. Това заяви в сутрешния блок на БНТ заместник-министърът на земеделието Янко Иванов.

Иванов каза, че първите получени от ЕС средства в размер на почти 3 млн. евро ще бъдат дадени за компенсация на първите индустриални ферми, които бяха унищожени заради вируса. България обаче ще поиска още средства от Брюксел. Той съобщи, че през октомври проверка на Европейската комисия ще пристигне в България, за да оцени изпълнението на мерките, предприети от българските власти.

„Всеки, който има регистрирано стопанство, няма причина за притеснение. Ние ще му дадем обезщетение“, обясни заместник-министърът.

Иванов обаче посочи, че мнозина стопани не са регистрирали животните си поради незнание или пренебрегвайки законовите изисквания.

Обсъжда се финансово подпомагане на тези стопани, за да се подпомогне почистването на техните дворове.

„Това, в което не успяхме е редуцирането на популацията на диви животни, която, за голямо съжаление, е с доста плътна концентрация в районите с индустриални ферми. Не успяхме и със стопанствата в личните дворове, които също, на много места, са без никакви мерки за сигурност“, призна Янко Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай