Събота,

Стомана Перник съди Софийска вода за неверни данни

От: Редактори, кадър бТВ -
A
A
A

Неверни данни са причина предприятието „Стомана Перник“ да се готви да съди „Софийска вода“. В доклад на концесионера в София се твърди, че при в „Стомана“ се изливат 290 л на секунда вода от яз. „Студена“. Подробностите съобщи пред бТВ  директорът на „Стомана Индъстри“ Константин Стаменов.

„Целият отток на яз. „Студена“ е 350 л в секунда преди режима. Ако 290 л се изливат в „Стомана“, то вода няма да стига до града. Това излиза от доклада на „Софийска вода“, ние сме ги предупредили, те не реагираха и ще ги съдим“, обясни Стаменов.

По думите му от началото на ноември предприятието е спряло да ползва вода от яз. „Студена“.

Няма и не е имало нерегламентирано отклоняване на води, категоричен е Стаменов. „Консумацията на вода на предприятието е намалена преди 15-20 години. Ние инвестирахме 20 милиона във водния цикъл и консумацията на завода падна. Тя в момента е 2% от консумацията на града преди режима“, каза още директорът на „Стомана“.

Той обяви още, че заводът използва вода за промишлени нужди, защото тя не преминава през пречиствателна станция.

„Когато стана ясно, че предстои режим на водата, ние помолихме да бъде намален дебитът към нас. Имахме притеснения още през лятото, че ще се стигне до режим. Не сме подавали сигнал, защото това е отговорност на ВиК-Перник. Всеки месец ние подаваме заявление какви количества ще са нужни за предприятието, като обикновено дебитът е над този, който ни е необходим. Разрешението за това се подписва от министъра на околната среда“, коментира още Константин Стаменов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички