Стомана иска вода от „Студена“, за да не спре

Синдикатите пишат до премиеира

Стомана иска вода от „Студена“, за да не спре | StandartNews.com

Синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“ изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което му казват, че те подкрепят усилията на кабинета за решаване на водната криза в Перник, но молят, ако замръзнат алтернативните източници, „Стомана Перник“ да получава вода от почти празния язовир „Студена“. Писмото е публикувано на сайта на КНСБ.

Разрешението „Стомана Перник“ да получава вода от яз. „Студена“ при намаляващ обем на язовира беше едно от обвиненията към Нено Димов, който лежи в ареста.

„Убедени сме, че  „Стомана индъстри“ няма отношение и вина за това състояние (б.р. за кризата) . Запознати сме, че както Вие, така и изпратените от Вас министри, сте установили на място, че „Стомана индъстри“ има перфектна отчетност и плащане на ползваната вода. В момента обаче възниква ситуация, при която падането на температурите води до замръзване на законно използваните и разрешени алтернативни източници на вода за промишлени нужди, това може да доведе до тежки последствия върху оборудването и в крайна сметка до трайно спиране на дейността на предприятието“, се казва в писмото на синдикатите.

Те искат да бъде разрешено на „Стомана индъстри“ да ползва 5-6 хиляди кубични метра вода от язовир „Студена“ в случай на замръзване на алтернативните източници. Твърдят, че това нямало да се отрази на водоснабдяването на Перник.

„Ако обаче се случи спиране на „Стомана индъстри“, допълнителното напрежение ще бъде неизбежно“, завършва позицията им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай