Четвъртък,

Станали сме по-тревожни и по-агресивни в кризата

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Във видинския ромски квартал "Нов път" избухна напрежение. Причината е спор между младежи за момиче. Един от тях твърди, че е бил заплашен с оръжие, отвлечен и бит. Две момчета са били задържани за 24 часа. Засега няма обвиняеми, съобщиха от прокуратурата.

„Станахме по-тревожни по време на пандемията. Агресията и насилието обаче не са резултат от тази криза, а са резултат от провал на социализацията. Винаги коренът е в семейството“, коментира пред бТВ социалният антрополог Харалан Александров.

„Агресивните млади мъже израстват в семейства с провалени родители или отсъстващи бащи. Там, където авторитетите са провалени и няма удържащата функция на бащата, момчетата подивяват, защото трябва да наложат лидерството си. Децата започват да се насилват. Тръгват да утвърждават лидерството си по най-примитивния начин“, каза още той.

По думите му все повече родители живеят разделени и все повече майки си гледат децата сами.

„Истината е, че семейството не е в отлична форма. Тогава е важна ролята на социалните работници. Една силно подценена професия и много важна, която се появява там, където природните механизми, а именно семейното възпитание, не са сработили добре“, каза още социалният антрополог.

Проф. Калин Гайдаров - криминален психолог - коментира, че страхът и тревожността са по-високи по време на пандемията и това повишава риска от конфликти.

„Когато липсва рамка на контрол, може да се изроди в подобен тип действия“, допълни той.

„Освен контрола, трябва да заложим и върху това да се създаде вътрешен психологически момент, през който самите те да осъзнаят смисъла на собственото си поведение като неправомерно и нехуманно и да имат вътрешните възможности да се справят със собствения си проблем“, на мнение е проф. Гайдаров.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички