Стамболов и Захари Стоянов възкръснаха в Народния

Маргарита Младенова върна Христо Мутафчиев на първата ни сцена с "Духът на поета"

Стамболов и Захари Стоянов възкръснаха в Народния | StandartNews.com

Стефан Стамболов и Захари Стоянов възкръснаха на камерната сцена в Народния, за да изрекат истините, написани от Стефан Цанев в пиесата "Духът на поета".

Творбата на прочутия драматург е посветена на политическата ни класа, която не се променя през десетилетията. Звучат потресаващи реплики като "Умираме срамно" и "Бързо осребрихме мечтите си". Ожесточеният диалог между довчерашните комити е провокиран от Ботев. Двамата ги е срам от потъпкването на неговите социални блянове, които в близкото минало са били и техни, но не могат да надмогнат себе си. Те се изживяват като властници и строители на съвременна България, а всъщност са новите диктатори. По едно време Захари Стоянов пита Стамболов: "Ти откъде имаш пари, за да купиш 100 декара от земите на бягащите евреи?". Христо Мутафчиев, който официално се завръща в академичния афиш след принудителната си отпуска по болест, брани със зъби и нокти своя Стамболов. "Това е неговата реабилитация. Той винаги е правил всичко в името на Отечеството. Ние си приличаме - еднакво радикални сме", твърди Ицо. Валентин Танев е не по-малко убедителен като публициста и революционера Стоянов. Той е наясно с безславната метаморфоза, изрича я, но не успява докрай да се опълчи срещу нея.

Маргарита Младенова е категорична - новият й спектакъл е наситен с енергията на предупреждението. Тя за пореден път излъчва посланието, старо като света - всеки, който влиза в машината на властта, е изплют от нея като античовек. Стефан Цанев не се колебае: "Имаме ний нужда от Ботев. И от Левски. Но наужким. Я си представете, че наистина дойде Левски и попита: "Какво става с нашата чиста и свята република? Всеки, който използва личната си власт за своя изгода, наказва ли се със смърт?" Какво ще стане? Та Стамболов и Захари Стоянов се страхуват от същото - че Ботев ще ги попита: "Какво стана с идеалите?". Идеалистите са за читанките. В живота те са кошмар, няма по-жестоки хора на света от тях, казва Стамболов. За съжаление поетът, революционерът, борецът за свобода се превръща в диктатор. Подобни превъплъщения стават и днес пред очите ни. И все уж в името на доброто. Неизбежно ли е това? Прав ли е Стамболов, като казва за Исус: "Добре, че го разпнаха навреме. Ако беше станал цар на юдеите, щеше да ни покаже едно "братство и равенство" и "обичайте враговете си". Преди 10 години във Военния театър се игра другата пиеса на Цанев за бившия хъш - "Величието и падението на Стефан Стамболов". Авторът признава, че се кани да напише най-малко още една трагедия за него.

На премиерата в неделя Владимир Пенев аплодира на крака колегите си. Павлин Петрунов, третият в екипа, партнираше достойно на Танев и Мутафчиев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай