Среща на върха относно климатичните промени

Тя ще се проведе в гр. Баку, Азербайджан

Среща на върха относно климатичните промени | StandartNews.com

XXIX-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по климатичните промени, известна още като COP29, ще се проведе в гр. Баку, Азербайджан, от 11 до 22 ноември 2024 г. Тази конференция се провежда в критичен момент за общностите, опустошени от климатичната криза, въпреки че нейните сериозни въздействия често са слабо разбрани другаде.

 

В момента глобалните температури на въздуха се покачват по-бързо от очакваното, екстремните метеорологични явления стават по-чести и сериозни, морските нива драстично се колебаят, ледниците се топят, а опустиняването и нарастващото замърсяване на въздуха спомагат за влошаване на човешкото здраве. Страните по света, всяка с различни характеристики и обстоятелства, са изправени пред редица предизвикателства пред безопасността на водата и храните. За малките островни нации заплахата е дори екзистенциална. Това подчертава колко е важно международната общност максимално да се възползва от COP29.

Множество критични въпроси ще бъдат обсъдени в рамките на COP29 за справяне с общата цел по смекчаване опустошителното въздействие по промените на климата. Въпреки това основният въпрос в дневния ред ще останеобещанието за финансиране от богатите страни към тези с ниски доходи, спечелвайки по този начин прозвището на срещата „финансовата COP“.

Въпрос на справедливост е страните с високи доходи, които са се облагодетелствали от замърсяващото икономическо развитие, да подкрепят финансово по-бедните страни както за декарбонизация, така и за адаптиране към сериозно променящия се климат. Последното обещание за финансиране от 100 милиарда долара годишно, направено през 2009 г., не беше изпълнено, което доведе до крайно недоверие между нациите и загубено десетилетие за действия в областта на климатичните грижи. Следователно COP29 се приема за лакмус за глобални действия в областта на климата.

 

Страната-домакин – Азербайджан, пое ангажимент да проведе COP29 по приобщаващ, прозрачен, безпристрастен и ръководен от страните начин. Страната изложи своята визия за XXIX-ата среща на високо равнище на ООН за климата като засилваща амбицията и позволяваща действиq. Неговият основен приоритет е приемането на ново финансиране на дейности, свързани с климата, което е справедливо и амбициозно, както и адекватно на спешността и мащаба на проблема, вземайкипредвид нуждите и приоритетите на развиващите се страни.

 

Председателството на COP29 беше активно в изграждането на програма, която отговаря на приоритетите и тревогите на всички. Въпреки че е постигнат значителен напредък, остава да се види дали той ще бъде достатъчен, за да отговори на разнообразните нужди на всички ангажирани страни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай