Споделени офиси в къщата на Каназиреви

Хора с различни бизнеси работят заедно, сякаш са семейство, помагат на млади предприемачи

Споделени офиси в къщата на Каназиреви | StandartNews.com
  • Собствениците на Нетуъркинг Премиум реставрираха архитектурното бижу и му вдъхнаха нов живот
  • Хора с различни бизнеси работят заедно, сякаш са семейство, помагат на млади предприемачи

Когато братята Петър и Иван Каназиреви са били принудени заради революционната си дейност да избягат от останалия в пределите на Османската империя град Мехомия (днешен Разлог), и да се установят в софийския квартал Ючбунар, едва ли са вярвали, че наследството им в столицата ще възкръсне 107 години по-късно. Фабрикантите, съоснователи на химическата индустрия в София и Бургас, купуват разкошна триетажна къща на бул. Христо Ботев 82. Тя е построена през 1912 година по проект на Карл Хайнрих за семейството на Пенчо Димитров. Друга легенда обаче разказва, че старият Каназирев искал уютен и просторен дом, в който синовете му да живеят заедно. Така всеки от тях се нанася на един от етажите, всеки етаж има отделен вход. Фабриките им за сапун в София, Варна и Бургас, които произвеждат дори за армията, бързо ги превръщат в едни от най-богатите хора. Но в същото време - и в

едни от най-големите дарители за образование

особено в родния Разлог, където тогава е нямало школо и братята са били принудени са се учат далече от дома. Каназиреви дават 300 000 златни лева за издръжка на една частна паралелка, за построяване на околийско управление, за построяване на склад за обработка на тютюн и други. Осигуряват добри преподаватели на учениците, плащат заплатите им, купуват учебници и помагала и поемат всички административни разходи. Днес училището в Разлог, което вече е гимназия, носи тяхното име, а резултатите на децата са едни от най-високите в страната.
През годините сградата на бул. Христо Ботев 82 "преживява" какво ли не. Софжилфонд настанява квартиранти на нормиран наем, фасадата се руши. От стария блясък дълго време няма и помен. До днес, когато къщата е прекрасно реставрирана от собствениците на споделеното работно пространство - Нетуъркинг Премиум. Те са запленени от архитектурното бижу и решават да му вдъхнат нов живот. Единствената разлика след реставрацията е, че това вече не е къща, в която всеки има строго определено място или етаж, а всичко е споделено.
Какво всъщност означава споделеното работно пространство? Целта му е

да обедини хора с различни бизнеси и интереси

които искат да избягат от сивия и стерилен офис или пък от работа вкъщи и да да станат част от нещо много по-социално и значимо. Споделеният офис съчетава и предлага уюта дома и всички удобства на модерния офис.
Нетуъркинг Премиум запазва духа на къщата, разкошно изрисувания таван в хора на втория етаж, оцелелите мебели, но променя целта - превръща дома в място, което обединява, въпреки различията. Най-показателен е последният етаж - слугинският, където в миналото е живяла прислугата на Каназиреви. Сега таванското помещение е отлично място, както за отдих, така и за презентации и коктейли. В него има дори дискретен хамак, на който всеки член на споделеното офис пространство може

да разпусне, когато главата му "изпуши"

Сградата на бул. "Христо Ботев" 82 е третото споделено пространство на Нетуъркинг Премиум след къщите на ул. Г.С. Раковски и бул. "Витоша". Всяка от тях се отличава със свой стил. Докато тази на "Раковски" е заредена с енергията на дигиталния ХХІ век, къщата на Каназиреви пази духа и традициите на стара София. Тя бе официално открита преди две седмици. Основателите на Нетуъркинга - Емил Шекерджийски, израелски предприемач, инвеститор и Трифон Михайлов също предприемач и инвеститор, казаха, че целта на споделеното работно пространство е участниците в него да се чувстват като семейство. Затова на всяка от трите локации има удобства като безплатни напитки, кухня, отопление, почистване, мултимедия и зали за събития. Всички членове имат възможността да организират свои събития в залите и да канят клиентите си в конферентните зали за бизнес преговори или в стаите за конфиденциални срещи.
Михайлов дори бил на крачка да напусне България, но идеята на Шекердийски да създадат място, на което хора от различни бизнеси да делят офис,

да работят един за друг

да си помагат и дори да си готвят заедно, го е накарала да остане в Родината.
Целта на Нетъуркинг Премиум е да подкрепя стартъпи, фрийленсъри, иновации и бизнеси във всички сфери. Затова създава среда, в която всеки предприемач се чувства подкрепян, насърчаван и дори съветван от професионални предприемачи и инвеститори. Но най-важното е, че във време на отчуждение и себичност, руши бариери и създава приятелства.

Братята пращали на Разлог сапун и вагони със захар

Няма човек в разложкия край, който да не знае историята на семейство Каназиреви, благодарение на което градът разцъфтява, а образованието се издига в култ. Фамилията се свързва най-вече с фабрикантите Петър и Иван, които през 1917 г. даряват 300 000 златни лева за училището в града, възпитало години по-късно както гениалния поет Никола Вапцаров, така и големия арх. Александър Баров, проектирал НДК, зала "Универсиада", резиденция "Бояна" и целия нов център на Благоевград. Малцина обаче знаят, че братята са четирима.
Петър Каназирев е роден през 1870 г. в Мехомия. През 1885 г. завършва българската мъжка гимназия в Солун и се занимава с търговия. През 1903 година участва в Илинденско-преображенското въстание. Иван, който е роден две години по-късно, получава прогимназиално образование и в края 1896 г. става секретар на основания от Гоце Делчев в бащината му къща комитет на ВМОРО. От 1897 г. е председател революционния комитет, до 1901 година, когато е прогонен от турските власти в София. Там заедно с Петър основават фирма за производство на сапун. Фабриката им се казва „Солун“. Получават награди на изложения в Европа. Каназиреви нито за миг не забравили родния край. Непрекъснато изпращали сапун на хората в Разлог и вагони със захар през гара Септември.
Другите двама братя Каназиреви са Владимир и Владислав, родени съответно през 1879 и 1876 г. Владимир е български офицер, ръководител щаба на въстанието, а след това е военно аташе в Париж, където се запознава с американка и заминава за САЩ. Умира през 1962 г. в Ню Йорк. Владислав Каназирев също е търговец и революционер. След Освобождението през 1912 г. става кмет на Разлог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай