Спирането на Луковмарш - точка в полза на България

Шефът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер изрази своята лична благодарност

Спирането на Луковмарш - точка в полза на България | StandartNews.com

Шефът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер изрази своята лична благодарност към политическите и съдебните власти в България. Той благодари на премиера Бойко Борисов и на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че са прекратили годишната демонстрация в чест на генерал Христо Луков.

Тази година организаторите на похода се съгласиха с решението на Върховния административен съд за ограничаване на събитието само до полагане на цветя пред дома на генерал Луков.

„За първи път от повече от десетилетие еврейската общност в България е пощадена от своя ежегоден ден на страх и опасения от хората, които носещи факли, прославят идеологията, довела до унищожението на еврейския народ“, казва Лаудер.

„В този плашещ момент на нарастваща антисемитска дейност в целия свят, това е момент на истинска победа за еврейската общност и за хората в България“, добавя той.

„Световният еврейски конгрес е дълбоко благодарен на служителите от българския политически и съдебен сектор, включително и на премиера Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева и заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, кмета на София Йорданка Фандъкова, главния прокурор Иван Гешев и много други, които реагираха на нашите опасения по отношение на тази бурна демонстрация“, посочи още Лаудер.

От външното ни министерство поздравиха властите за забраната. В официална позиция се заявява, че подобни прояви са посегателство върху паметта на жертвите на холокоста. Определят ги още като опасно насърчаване на привържениците на ксенофобските възгледи.

От Американското посолство излязоха с позиция относно Луковмарш. „Оценяваме усилията на българското правителство да се противопостави на т.нар. Луковмарш и да гарантира общественото спокойствие“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай