Специална информационна изложба на #ПромениКартинката в градинката пред Народния театър провокира към отговорно поведение към околната среда

Медия "Стандарт" и кампанията на Филип Морис България с поредна информационна инициатива в София срещу замърсяването на градовете с неправилно изхвърлени фасове

Специална информационна изложба на #ПромениКартинката в градинката пред Народния театър провокира към отговорно поведение към околната среда | StandartNews.com

Медия "Стандарт" и кампанията на Филип Морис България с поредна информационна инициатива в София срещу замърсяването на градовете с неправилно изхвърлени фасове

 

Десетки хиляди фасове се изхвърлят неправилно всяка секунда по света и замърсяват околната среда. Въпреки малкия си размер, цигарените филтри са един от най-големите замърсители в градовете и в природата.

Замърсяването с цигарени фасове е проблем, който засяга всички ни. Малцина знаят от какво са направени цигарените филтри – не от памук или хартия, а целулозен ацетат – вид биопластмата, чието разграждане може да отнеме от 3 месеца до 15 години в зависимост от външните условия. Трима на всеки пет пълнолетни пушачи в България споделят, че изхвърлят неправилно своя фас извън кошчетата за битов отпадък, а само 8 на сто у нас разпознават този проблем като сериозен за змаърсяването на околната среда, по данни на изследване на Кънсюмър Панел България ЕООД, проведено по поръчка на Филип Морис България през ноември - декември 2023г.

За да алармира за този сериозен проблем за околната среда и да провокира към отговорно потребителско поведение, кампанията #ПромениКартинката на Филип Морис България, съвместно с медия „Стандарт“ и със съдействието на Столична община, представя нова, информационна изложба на една от ключовите локации в София – в градинката пред Народния театър.

Там минувачите ще могат да намерят отговор на въпроси като: от какво е направен цигареният филтър, защо неговото разграждане в околната среда може да отнеме до 15 години, колко хиляди цигарени фасове се изхвърлят неправилно в околната среда само за 1 секунда и други. Градската информационна изложба е нова и съвсем различна от всички досегашни на кампанията досега, тъй като призовава вниманието на минувачите чрез визии, представящи хиперболизирани ситуации на замърсяването с неправилно изхвърлени филтри в градинката пред Народния театър.

„Това е нашата поредна информационна изложба на #ПромениКартинката в столицата и изключително се вълнуваме, че и този път провокативните визии ще привлекат погледите на минувачите на тази ключова за града ни локация", споделя Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България. 

Изключително важно е да бъдем информирани, да се стараем да опазим градовете и парковете ни чисти от замърсяване с цигарени филтри и други отпадъци и да осъзнаем какво оставяме след себе си в природата и в градската среда, категорична бе тя.

 
От старта си през лятото на 2021 година информационната кампания #ПромениКартинката  привлича вниманието на обществото с многообразие от проекти и колаборации. Сред тях са ежегодни доброволчески почиствания през есентав страната, „пътуваща изложба“ с информационни панa, която посещава малки и големи градове в страната, за да сподели фактите за проблема със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени фасове, арт проект в колаборация  НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където за трета поредна година студенти във факултета „Екранни изкуства“ създават поредица от видеа, вдъхновени от кампанията, както и партньорство с някои от най-значимите арт, музикални и културни фестивали в страната.

 

 

"Силно вярваме, че изкуството може да бъде най-добрият посланик на социалните и екологични каузи. Затова и съвсем естествено кампанията #ПромениКартинката прегърна редица културни инициативи и арт проекти в цялата страна. Един от най-силните примери за ролята на изкуството като двигател на промяната и за креативната сила на младите артисти е колаборацията ни с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ за трета поредна година“, заяви Анелия Иванова, мениджър връзки с обществеността.

И през тази година наситената програма от активности на #ПромениКартинката цели да изгради мост между социално значимата тема и екосъзнанието на потребителите, като провокира отговорното им поведение.


Стартът на пътуващата изложба с информационни пана в страната бе даден през март в Благоевград. След това "Стандарт" представи заедно с #ПромениКартинката информационна изложба на кампанията на Моста на влюбените в София.Следващите „спирки“ на градската изложба  бяха в Търговище, както и в Хасково през април и май в партньорство с вестник „Марица“ и съдействието на община Хасково. Информационните пана ще могат да бъдат видяни и във Велико Търново, Банско и Созопол в рамките на фестивалите „Варуша Юг“, Банско джаз фест и „Празниците на изкуствата Аполония“ през август и септември,  както и в други градове из страната.

Атрактивните визии на кампанията ще могат да се видят и тази година по българските черноморски плажове – над 100 пана на близо 50 плажа на спасителни постове и съблекални ще карат плажуващите да се замислят, дали мястото на фасовете е в пясъка около тях.



 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай