Спасителите на морето пощуряха! Разказват за невиждано чудо

Така не е било от 15 години

Спасителите на морето пощуряха! Разказват за невиждано чудо | StandartNews.com

Иван Георгиев от Института по водна безопасност разказа за БГНЕС, че от 15 години не са нямали такъв сериозен инцидент с групово давене.

Бурното море взе няколко жертви през почивните дни. Спасителите предупреждават туристите да не рискуват и да предприемат спасителна акция сами, ако някой се дави пред очите им. Така животът си загуби мъж, тръгнал да вади от морето двама чужди туристи в Созопол. Преди дни ситуацията е била още по-критична за спасителите.

„Осем човека едновременно започват масово давене, случаят е аналогичен с този на мъжа, удавил се в Созопол през уикенда. Двама от компанията влизат да се къпят в морето, съответно техни приятели, опитвайки се да им помогнат попадат в същата рискова ситуация. Спасителите, влизайки да ги спасяват се оказват с по двама на спасителния буй. В такива моменти плажът остава неохраняем, защото всички спасители в този момент са в морето”, казва Иван Георгиев.

Въпреки проблемът с намирането на спасителите концесионерите обещават спокойно лято.

„Всички плажове са обезпечени със спасители и медицински екипи. Както виждате на плажа тук в Поморие, на който се намираме има 8 поста и 16 спасители”, заяви Кирил Спасов от Асоциация на концесионерите на морски плажове.

От началото на сезона регулярно се вземат проби и за чистотата на морската вода - и от РЗИ и от независима частна лаборатории.

„Правим мониторинг. Резултатите от водата са чисти. Стандартът е един и същ, работим си по стандарт за пробовземане, включително и за микробиологията си има стандарт за работа”, казва Фатме Али, химик-аналитик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай