Спасители: Внимавайте в планината

Нова порция сняг ни очаква утре, опасност от лавини в Рила, Пирин и Витоша

Спасители: Внимавайте в планината | StandartNews.com

За повишено внимание в планините призоваха от Планинската спасителна служба /ПСС/. Високите части остават със сериозна опасност за лавини, съобщиха от ПСС за "Канал 3". Предупреждението важи да Витоша, Рила и Пирин. Във високите им части температурите са минус 12, минус 14 градуса, а вятърът е силен, което може да предизвика срутване на снежни маси. Още утре ни чака нова порция сняг, а след това - затопляне, съобщиха синоптици.  При вдигането на температурите снегът няма да е слегнал и може да тръгне, казаха още спасители. Те призоваха хората, които имат намерение да ходят в планините, да са добре оборудвани и да не навлизат в необезопасените зони.

Да внимават и хората със сърдечни проблеми, призоваха спасителите. Студът влияе на кръвното налягане, свиват се и кръвоносните съдове, което може да предизвика неразположение у хора, които имат сърдечни проблеми.  Вчера 51-годишен турист е починал на път за Черни връх, на-вероятно от инфаркт. 

Още в неделя вечер започва захлаждане, съобщиха още синоптиците. От Запад ще се заоблачи, а в Западна България се очакват слаби валежи от сняг. През деня в понеделник обаче температурите леко ще се повишат и ще са между 2 и 7 градуса през деня. 

Вторник и сряда ще има силен вятър, който ще носи студ. Във втория ден на седмицата се очаква дори дневните температури да са отрицателни. 

В четвъртък вятърът ще отслабне и ще започне повишаване на температурите. 

В петък ще има ново заоблачаване и са възможни валежи от дъжд, а в планините - от сняг. 

В неделя се очаква ново повишаване на температурите. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай