Софийската синагога стана на 110 години

Два стила се преплитат в сградата на виенския архитект Фридрих Грюнангер

Софийската синагога стана на 110 години | StandartNews.com

Един от символите в Триъгълника на толерантността в центъра на София - където се събират храмовете на три религии - Софийската синагога - днес навърши 110 години от откриването си, предаде БНТ.

Архитектурен шедьовър, който пази чувството за общност. То е и в основата на историята на Централната софийска синагога. Построена е само за 4 години, а при откриването й храм-паметникът "Св. Александър Невски" все още не е бил завършен.

"Откриването е било всенароден празник в София - затворени магазини, празненства. Тържествени групи са чакали посещението на царя и царицата", споделя Левон Бенатов, доброволец и екскурзовод.

Венециански и мавритански стил се преплитат в сградата на виенския архитект Фридрих Грюнангер.

"Това, което учудва включително и посетителите от Израел, е вграденият от архитекта символ - числото 8", обяснява Бенатов.

Общо осем свещи в осем поредни вечери се запалват на празника на светлината - Ханука. На осмия ден от раждането на бебе то получава име и става част от еврейската общност. Ще намерим символиката и в полилея, който все още е най-големият в България.

Преди 110 г. в София вече се движат електрически трамваи и полилеят в Синагогата е бил с електричество, проект на същия архитект, от Виена, направен от 1700 кг бронз.

В празничния ден представителите на общността си пожелават храмът да продължи да пази традициите им. А в събота всички заедно ще отбележат тържествената му годишнина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай