Софиянци виновни: Не разчели сметките за парното

Цената на топлинната енергия не се определя само от цената на газа

Софиянци виновни: Не разчели сметките за парното | StandartNews.com

Сигнали за проблеми с изравнителните сметки за парно на столичани развалиха настроението на хората и тази година.

"Може би малко се преувеличава с този т. нар. "проблем", заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

Според него проблеми не би трябвало да има при самите фактури, тъй като те изглеждат по един и същи начин за всички топлофикации поне от 6-7 години.

Единствено и само проблем има при фактурата на "Топлофикация София" и той е с първоначалното й възприятие, каза Георгиев. "Това не е фактура, която трябва да се плати, а е фактура, която обобщава целия отоплителен сезон", поясни той.

В момента тече проверка от страна на КЕВР по всички подадени жалби. Всички жалби на практика са срещу "Топлофикация София", обясни Георгиев и добави, че жалбите при другите топлофикации се броят на пръстите на едната ръка.

Във всички газови топлофикации се връщат пари, заяви той. Но връщането на пари за преден период и изравнителната сметка не са директно свързани една с друга, просто трябва да излязат в един и същи момент.

"В крайна сметка намалението за целия период за цената на газа е под 20%, тъй като за всеки отделен месец в периода август 2019-март 2020 намалението е различно. Тоест, изчислява се по нова формула и всеки един месец се получава различна цена на газа от тази, която е била", отбеляза експертът

Георгиев обясни, че в месеците с най-голямо потребление намалението е било най-малко - стигало е до 10%. Средно претегленото намаление никога не е било 40%.

Цената на топлинната енергия не се определя само от цената на газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай