София свива бюджета с над 23 млн. лева

Това съобщи днес столичният кмет Йорданка Фандъкова

София свива бюджета с над 23 млн. лева | StandartNews.com

Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г., която се налага да направим заради намалените приходи на общината. Това съобщи днес столичният кмет Йорданка Фандъкова.

След въвеждане на извънредното положение спадът на приходите само за месец март е 18.9 млн. лв., като прогнозите са, че той ще продължи.

Очаква се, че част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината, но друга, свързана с данъка за придобиване на имущество и таксите за услуги, ще продължат да намаляват до края на 2020.

Запазват се планираните средства за стратегическите приоритети - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за почистване, инвестициите в общински болници и ДКЦ-а, както и издръжката на социалните услуги.

Отчита се сериозен спад на приходите от градския транспорт - както заради намалената продажба на билети и карти, така и заради неработещите зони за платено паркиране. Фандъкова посочи, че по предварителни оценки до средата на май ще са необходими 9,5 млн. лв., с които да се осигури функционирането на градския транспорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай