София губи 24 млн. лв. само от градския транспорт

Ще има още една актуализация на бюджета, за да се подкрепи транспортът

София губи 24 млн. лв. само от градския транспорт | StandartNews.com

Градският транспорт в София е претърпял най-сериозните загуби заради карантината – до момента загубите му са 24 милиона лева – заради неработещата синя и зелена зона, и спирането на продажбите на карти и билети. Това съобщи в интервю за бТВ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя добави, че 15 милиона лева са загубите на транспортните дружества. Между 60 и 65% от хората се върнаха към наземния транспорт, а около 150 хиляди от общо 350 хиляди души се върнаха към ползването на метрото. Имаме готовност да подкрепим транспорта от бюджета на столицата, уточни столичният кмет.

Ще имаме още една актуализация на бюджета именно заради подкрепа за транспорта. През май има добра активност от гражданите да си плащат местните данъци и такси, а това ни позволява да продължим инвестициите в ключовите обекти в града. 5 млн. лева по-малко само са събрани през май в сравнение с миналата година. Очаквам до края на юни да се активизира плащането на данъци, за да успеем да възстановим загубите.

Стратегията на общината е когато районните кметове проведат обсъждания и има желания от гражданите, да се разшири зоната – обсъжда се такава в „Триадица“, „Слатина“ и кв. „Иван Вазов“, допълни кметът.

Най-важното е да се строят детски градини, до момента сме построили над 100 сгради на детски градини, увеличихме местата с над 16 хиляди, но София се разраства и основният проблем е в яслените групи. През август очакваме да обявим още 1500 нови места, които ще добавим към настоящите 2800 свободни места. Местата за градини не достигат, затова внесох предложение да се променят параметрите и условията за строителство на градините – например да има филиали на детски градини на партерни етажи, и др.

Днес ще обсъдим ремонта на „Топлофикация-София“, който ще остави хиляди хора без вода, да бъде отложен във времето, допълни столичният кмет.

От ремонта на бул. „България“ остават още два участъка, ако времето позволи, ще работим усилено.

Започнахме разширението на бул. Тодор Каблешков, - това е основен и много мащабен ремонт, в средата на август ще бъде завършен първият етап. Целта е да се свържат бул. „България“ със Симеоновско шосе. Инвестирани са 11 милиона лева за отбуждителни процедури по трасето.

Относно качеството на ремонтите по ул. "Граф Игнатиев", чиито тротоари няма Акт 16, кметът съобщи, че е останало да се ремонтират кашпи по трасето. „Много е тежко ремонтирането там, предложила съм проектантите и строителите да носят професионална отговорност. Това е най-видимият проект, затова е толкова коментиран“, уточни кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай