Сливат двата модула на изпита след седми клас

До този момент изпитът след седми клас се провеждаше на два модула - задължителен и по желание...

Сливат двата модула на изпита след седми клас | StandartNews.com

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи пред журналисти, че ще има единен изпит след седми клас, изпитът няма да се провежда на два модула, те се сливат. Продължителността остава същата - 150 минути, съдържанието също няма да се променя.

За децата със специални образователни потребности ще бъдат дадени допълнителни 90 минути за изпита. В отговор на въпрос какво мотивира отпадането на модулите, министърът каза, че няма нужда на практика от тях, защото всички ученици ще кандидатстват в профилирана или професионална гимназия. Отпадането на двата модула важи и за двата изпита - математика и български език. При формирането на крайната оценка няма да има промени, каза Красимир Вълчев.

До този момент изпитът след седми клас се провеждаше на два модула - задължителен и по желание. Първата беше задължителна заради националното външно оценяване, а втората при желание за кандидатстване в елитна гимназия.

Осигурени са средства за функционирането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който от 1 януари вече не е към Българската академия на науките, а към Министерството на образованието и науката, каза още Вълчев.

Напрежението около сагата с разделянето на метеоролозите с БАН вече е потушено, но остават няколко спора, които се отнасят до имоти, обясни министърът.

„Останаха няколко части от имоти, които трябва да уточним. Те досега не са се използвали пълноценно нито от БАН, нито от НИМХ. Убеден съм, че следващата седмица ще намерим решение за това, но като цяло институтът има възможност за пълноценно функциониране“, увери министърът и добави, че институтът продължава да работи в целия си обем от дейности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай