Неделя,

След „вечния длъжник“ да се реши и „личният фалит“

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
A
A
A

Като само първа стъпка определи омбудсманът Диана Ковачева приетите на първо четене вчера в парламента промени в Закона за задълженията и договорите, с които се претендира, че се решава проблемът с т.нар. „вечния длъжник“.

Той трябва да бъде решен цялостно. Това е системен проблем и е комплексен, коментира Ковачева пред бТВ.

По думите й на хората, от които повече няма какво да се вземе, трябва да им бъде даден втори шанс.

„Въпросът с „вечния длъжник“ ще бъде решен и с въвеждането на следващата стъпка, а именно Закона за личния фалит, при който ще има възможност за преценка на добросъвестността на хората. Тоест дали те се намират в трайна и постоянна невъзможност да заплащат своите задължения“, обясни Ковачева.

Тя допълни, че при нея постъпват много жалби по този въпрос и проблемът е сериозен. Получава и много жалби, свързани с колекторски фирми и фирми за бързи кредити. Именно затова, според нея, и този проблем трябва да бъде решен.

Според Диана Ковачева трябва да има и адекватна защита по отношение на третите лица, които гарантират чужд дълг. Такава препоръка е изпратила в Народното събрание пред около месец и половина.

„В момента липсва защита на поръчителите по кредитите, тъй като те се появяват на един доста късен етап в изпълнителното производство и не са имали преди това възможността да защитят своите права“, коментира омбудсманът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички