След пожара в украинската АЕЦ: Няма радиация, увериха от АЯР

Към настоящия момент не е необходимо никой да взема йод

След пожара в украинската АЕЦ: Няма радиация, увериха от АЯР | StandartNews.com

Няма изменение в радиационната обстановка след пожара в украинската АЕЦ. Няма засегнати сгради на реакторите. Системите за безопасност работят. Първи блок е спрян за планов ремонт още преди началото на мвоенните действия. Втори и трети са спрени заради пожара и се охлаждат. Четвърти блок работи с понижена мощност. Пети и шести блок не работят. Информацията е от държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна. Това съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране у нас.

Съобщението на украинския регулатор е, че централата е под контрола на руските сили, но се спазват правилата за безопасност. Няма опасност за радиоактивно замъркяване. Радиационната обстановка в България също е нормална. Но всички изпитваме притеснение за това, което се случва. Групата на западноевропейските ядрени регулатори, в които участва и България, реагира още в неделя с декларация, че украинският регулаторен орган трябва да изпълнява своите задължения. Реакторите не трябва да работят под напрежение и военните действия трябва да спрат, припомниха призива на Мариано Гроси, шеф на МААЕ, от АЯР. 

В момента няма основание за безпокойство сред нашите граждани. Към настоящия момент не е необходимо никой да взема йод, казаха още от АЯР. Ако това се наложи, всички ще бъдат уведомени чрез БНТ и БНР.

Който иска допълнителна информация, може да я намери на сайта на АЯР. Оттам увериха, че ще направят така, че още в 8 часа да има актуални съобщения.

През нощта е имало съобщение от дежурния инженер на запорожката АЕЦ, че е засегната сграда, която е тренировъчен център. След това е имало съобщения, че няма засегнати реактори. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай