След адския мор. Сензационна прогноза за зимата!

Та е свързана с течението Ла Ниня

След адския мор. Сензационна прогноза за зимата! | StandartNews.com

През последните две години явлението Ел Ниньо, което повиши глобалните температури, спомогна за намаляване на въздействието на енергийната криза на континента.

Но Ел Ниньо бързо отслабва, а метеоролозите твърдят, че от октомври или ноември вероятно ще преобладава противоположната тенденция, наречена Ла Ниня. В такъв случай Европа може да се сблъска с нормална или дори по-студена зима.

Затова икономистите побързаха да предупредят. Европа ще има достатъчно газ, ако всичко върви по план.

Ако зимата е нормална - или дори по-топла от обичайното - и нищо не се повреди, тогава настоящите запаси ще бъдат достатъчни. При този сценарий цените на природния газ в Европа биха могли да спаднат значително до Коледа или началото на януари, когато една трета от сезона вече е изминал.

Понастоящем европейският бенчмарк за природен газ, известен като TTF, се търгува за около 40 евро за мегаватчас. Възможен е спад до някъде между 30 и 25 евро за мегаватчас.

Европа все още купува руски природен газ, включително чрез тръбопровод, който минава през Украйна. Дори днес, повече от три години след като Русия нахлу в Украйна, Австрия, Словакия, Унгария и Италия все още разчитат в голяма степен на Москва за газ.

Не е ясно дали този приток ще продължи, когато в края на 2024 г. изтече ключов договор за транзит на газопровода. Отнемете ли този газ, настоящите европейски запаси от газ вече не изглеждат достатъчни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай