Скромна Коледа. 25 лв. за подарък

Повечето хора са отделили 100 лв. бюджет за коледни дарове на четирима души

Скромна Коледа. 25 лв. за подарък | StandartNews.com

Скромна Коледа ще празнуват българите. Те няма да прекаляват с харченето по празниците, ще купуват по-евтини подаръци и ще подготвят по-скромна трапеза. Това показват резултатите от национално допитване, осъществено от агенцията за онлайн маркетингови проучвания JTN в периода 7-10 декември сред 600 души на възраст 18-74 години, съобщи „Марица”.

Повечето хора са отделили 100 лв. бюджет за коледни дарове на четирима души. Малко по-заможните са заложили 250 лв. за подаръци. 4% няма да купуват изобщо.

Петте най-популярни категории подаръци са козметика (36%), детски играчки (34%), дрехи и обувки (32%), книги (32%) и техника (31%).

Повечето от анкетираните предпочитат да купуват от онлайн магазини, но имат едно наум, че някои виртуални търговци прилагат измамни или подвеждащи стратегии преди празниците.

Общо 90% от запитаните ще използват заплатата си или спестяванията си, за да закупят коледни подаръци. Само 2% от анкетираните са заявили, че ще теглят кредит Докато едни ще заложат на по-евтини подаръци, други ще изберат хранителни продукти на промоция. Тези, които не искат да се лишат от скъпата храна пък, са избрали почерпката да бъде по-скромна от обикновено. В потребителската кошница ще попаднат месо и риба, плодове, зеленчуци, алкохол и сладки.

В топ 3 на стоките, които ще се купуват на място, са стоки от първа необходимост, храна, лекарства, добавки, почистващи и дезинфекциращи средства. Всеки втори анкетиран е категоричен, че новите ограничения са променили плановете му за ​релакс по празниците и сега ще ги посрещнат в тесен семеен кръг. 70% са заявили, че ще празнуват Коледа само с най-близките, а близо 80% ще посрещнат Нова година вкъщи. Само 4 на сто ще бъдат сами по празниците, заради пандемията. 64 на сто от анкетираните одобряват противоепидемични мерки, но смятат, че е трябвало да бъдат въведени по-рано. Ако всички ограничения отпаднат след 21 декември, 42% споделят, че ще празнуват с приятели, 36% биха пътували или отишли на почивка, а 26% - в ресторант или заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай