Събота,

Скандален воаяж на Полфрийман

От: сс -
A
A
A

Воаяж до Брюксел организират за доскорошния затворник Джок Полфрийман от партията на нереализиралия се като правосъден министър Христо Иванов "Да, България". Осъденият на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов австралиец, който беше освободен почти седем години предсрочно от Софийския апелативен съд (САС) под председателството на Калин Калпакчиев – ръководител и на политически зависимия Съюз на съдиите в България, ще разказва пред Европейския парламент за преживяванията си като затворник у нас и за българските затвори.

Това разкри в свой пост във Фейсбук евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Той публикува и факсимиле от анонса на събитието. В програмата към него австралиецът дори е описан като "неправомерно" осъден  за убийство.

Припомняме, че след като скандалът с освобождаването на Полфрийман се разрази, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд (ВКС) възобновяване на производството, като основания за искането му той посочи – процесуални нарушения и данни за небезпристрастност на двама от съдиите от състава на Софийски апелативен съд – Калин Калпакчиев, който е председател на Съюза на съдиите в България, и на колежката му Весислава Иванова.

"Публично известни са контактите между председателя на съдебния състав и съдията – докладчик с Българския хелзински комитет. Съдия Калпакчиев е награждаван в ежегодно провеждани конкурси "Човек на годината", организирани от БХК, а съдия Весислава Иванова е включена в авторския колектив на годишния доклад на БХК за 2016 г. Сами по себе си, такива контакти с неправителствени организации не са укорими. В конкретния случай обаче, те обуславят основанията за отвод по чл. 29, ал. 2 НПК на председателстващия въззивния състав и на съдията – докладчик. При липса на процесуална активност по чл. 31, ал. 1 НПК, те представляват нарушение от категорията на съществените, по смисъла на чл.348, ал. 2, т. 3 от НПК, което е основание за отмяна на постановения съдебен акт", посочи на 24 септември м.г. Цацаров.

Скандалът се разрасна до такава степен, че достигна и до Инспектората към ВСС, след като политици изпратиха сигнал до Съдийската колегия за обвързаности и зависимости на същите двама съдии и наличието на основания за отвод от делото за свободата на австралиеца.

Четири месеца по-късно ВКС все още разсъждава по случая, докато Полфрийман обикаля Европа, за да разказва непосредствения си опит с българския затвор и относно "неправомерното" му осъждане от българската съдебна система.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички