Скандал за градския транспорт в София

От гражданската организация "Спаси София" са против поредното орязване

Скандал за градския транспорт в София | StandartNews.com

От гражданската организация "Спаси София" са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София.

Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от зам.-кмета по транспорт, Кристиан Кръстев и съветниците от ГЕРБ и ВМРО Зафир Зарков и Карлос Контрера.

Предвижда се сериозно влошаване на транспортното обслужване в редица квартали, но се дават повече пари за частен автобусен превозвач, пишат от гражданската организация. 

Промените ще оставят големите квартали "Младост" 1 и "Младост" 2 без почти никакъв наземен транспорт. Тролейбусна линия 5, която е една от най-натоварените и използвани линии, значително се орязва, като интервалите за движение ще бъдат 12 минути в пиков час и до 50 минути след 20 часа.

"Необяснимо е защо се унищожава работеща линия като тролейбус 5, който е ползван от около 25 000 пътници на ден. Преди няколко години маршрутът му беше удължен, а сега обслужването се намалява наполовина", каза общинският съветник Борис Бонев.

"С какви аргументи се отслабва тролейбус 5 с около 25 000 пътници на ден, а линия 21/22, която превозва само 1200 пътника на ден се засилва двойно", питат от организацията.

"Не вярвам да е случайност, че за общинския превозвач Столичен автотранспорт все няма пари и получава най-трудните линии, с високи разходи, а частното дружество МТК непрекъснато е фаворизирано.

За него винаги има пари за увеличаване приходите, а дружеството е получило едни от най-лесните линии", казва Андрей Зографски от "Спаси София", експерт в Комисията по транспорт към Общинския съвет.

Частната компания МТК вече е закупила автобусите, необходими за новата линия, без да има необходимото за разкриването ѝ разрешение от Столичния общински съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай